IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba продава активи на Westinghouse, за да увеличи капитала си

С този ход компанията ще избегне отписване от борсата в Токио

11:22 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен конгломерат Toshiba ще продаде части от американското си звено за ядрена енергетика Westinghouse, за да увеличи капитала си с 410 млрд. йени (3,68 млрд. долара) до март. Това ще ѝ помогне да избегне отписването си от борсата, пише Bloomberg.

Базираната в Токио компания планира този месец да завърши продажбата на активите на предприятие, управлявано от Baupost Group. Сделката ще генерира печалба от 170 млрд. йени след данъците.

В резултат на новината книжата на Toshiba повишиха стойността си с 2,9% в Токио.

Продажбата ще сложи край на проблемите с базираното в САЩ звено за ядрена енергетика, които започнаха с придобиването на Westinghouse през 2006 г. за 5,4 млрд. долара. Два енергийни проекта надвишиха с милиарди долари бюджетите си и изостанаха с години в графика си, което принуди американското звено да обяви несъстоятелност през март.

Заради загубите от няколко милиарда долара нивото на пасивите надвиши сериозно равнището на активите, което заплаши позицията на компанията на борсата в Токио. Заради това Toshiba беше принудена да обяви за продажба своето ценно звено за чипове, за да се справи с финансовите си проблеми.

Продажбата на активи от ядрения бизнес, както и набраните през декември 600 млрд. йени чрез ново емитиране на акции, ще помогнат да се преодолее недостигът на капитал до края на фискалната година, твърди Toshiba в изявлението си.

През последните два месеца Toshiba плати гаранциите по ядрени проекти в Южна Каролина и Джорджия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още