IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba с най-високата си тримесечна печалба от две години

Компанията най-сетне се отърсва от счетоводните скандали

16:01 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания Toshiba отчете най-високата си тримесечна печалба от две години и заяви, че ще откупи три от листнатите си звена, тъй като индустриалният конгломерат се отърсва от счетоводните си скандали и кризите в мениджмънта, предава Ройтерс.

Toshiba отчете много по-висока оперативна печалба от очакваното, която достигна 44,23 млрд. йени (405,41 млн. долара) за второто фискално тримесечие, което завърши през септември. За сравнение година по-рано сумата е била 6,25 млрд. йени. Новите резултати са подпомогнати от свиването на разходите и отказването от инфраструктурни проекти с нисък марж.

Средната прогноза на четирима анализатори, запитани от Refinitiv, беше за 25,97 млрд. йени.

Toshiba запази прогнозата за печалбата си за годината, завършваща през март, на ниво от 140 млрд. йени, спрямо 35,4 млрд. йени година по-рано. Сумата е в съответствие с целите на компанията част от 5-годишния ѝ план.

Освен това японският гигант заяви, че ще отправи оферти за Toshiba Plant Systems & Service, Nishishiba Electric и NuFlare Technologies, за да ги превърне в изцяло нейни звена.

Това се случва в момент, в който акционерите настояват за повече действия за преразглеждане на портфолиото от активи на компанията.

Японското правителство също посочи възможността от конфликт на интереси между публично търгувани компании майки и техните звена и насоките за корпоративно управление на тези фирми.

Toshiba промени фокуса си от мащаб към печалба след големите счетоводни скандали, които доведоха до фалит на звеното ѝ за енергетика в САЩ Westinghouse и до продажбата на бизнеса ѝ с чипове за памет.

Освен това компанията направи промени в борда на директорите си, за да добави повече външни лица и да включи директори, които не са от Япония, което се случи за първи път от 80 години. С това тя отговори на натиска от страна на инвеститорите.

Петгодишният план има за цел постигането на 8-10% марж на оперативната печалба за годината, завършваща през март 2024 г. чрез фокусиране в енергетиката, социалната инфраструктура и бизнеса с услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още