IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba се размина без глоба за счетоводния скандал

Разследването в САЩ не довело до налагането на наказания, обяви компанията

11:56 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският технологичен гигант Toshiba обяви днес, че Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) в САЩ е завършила разследването на миналите счетоводни практики на фирмата без да я глоби, предава Ройтерс.

"Разбрахме, че всички разследвания на SEC по отношение на нашето счетоводство са били завършени", коментира говорител на Toshiba пред агенцията, допълвайки че не е наложено никакво наказание.

Счетоводният скандал на Toshiba датира от 2015 г. и е свързан с редица грешки, които са започнали още през 2008 г. Всичко това принуди конгломерата да продаде бизнеса си с чипове.

В началото на месеца Toshiba разкри, че е завършила продажбата на звеното си за чипове. Консорциум, воден от американската компания за дялово инвестиране Bain Capital, придоби бизнеса за 18 млрд. долара.

Завършването на сделката, което първоначално трябваше да се случи в края на март, беше отложено заради продължилото по-дълго разглеждане на случая от китайските антитръстови власти.

Малко по-рано през май фирмата обяви, че очаква нетната ѝ печалба да скочи с 33 на сто през тази фискална година, благодарение на планираната продажба на звеното за чипове.

Нетната печалба на борещия се с проблеми конгломерат вероятно ще нарасне до 1,07 трлн. йени от 804 млрд. йени, отбелязвайки втората поредна година на печалба за компанията, след години на финансова криза заради счетоводния скандал и прекалено големите разходи на нейното американско звено за ядрена енергетика Westinghouse.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още