Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Total ще разчита на своя суперкомпютър за по-бързо намиране на петролни залежи

Машината е най-мощният компютър в петролната и газова индустрия

Total ще разчита на своя суперкомпютър за по-бързо намиране на петролни залежи

Снимка: Ройтерс

Френският енергиен гигант Total заяви, че използваният от компанията суперкомпютър, смятан за най-мощната подобна машина в сектора, ще даде възможност на геолозите да локализират много по-бързо, по-евтино и по-ефективно петролните находища, съобщава Ройтерс.

Компютърът Pangea III, създаден от IBM, ще помогне за обработката на сложни сеизмични данни при търсенето на въглеводороди 10 пъти по-бързо в сравнение с досегашните изчислителни методи, посочват от Total.

Изчислителната мощност на Pangea III е увеличена до 31,7 петафлопа (мярка за производителността на компютрите – бел.ред.) от 6,7 петафлопа през 2016 г. и от 2,3 петафлопа през 2013 г. Според Total това се равнява на съвместната работа на 170 хил. лаптопа.

Компютърът се нарежда на първо място сред супермашините в петролната и газова индустрия и на 11-о място в глобален мащаб, посочва сайтът TOP500 table, който съставя класации на най-мощните компютри два пъти в годината.

Суперкомпютърът на италианската енергийна компания Eni HPC4 е класиран под номер 17 в глобалното подреждане.

Още по темата

Петролните и газови дружества, заедно с други индустриални групи, все повече започват да разчитат на мощните изчислителни машини за по-бързото обработване на сложните данни. Това им позволява да намалят разходите, като същевременно увеличат производителността и успеваемостта на своите проекти.

Total не посочва сумата, която е инвестирала в новия суперкомпютър.

Вицепрезидентът на звеното за проучвания към френското дружество Кевин Маклахън заяви пред Ройтерс, че 80% от времето на Pangea III ще бъде посветено на сеизмичните изображения.

„Можем да правим нещата много по-бързо“, споделя Маклахън и добавя: „Разработваме усъвършенствани алгоритми, с които да получим много по-добри изображения на подземното пространство в тези сложни области, и Pangea III ни позволява да го направим 10 пъти по-бързо в сравнение с преди“.

Според Total новите алгоритми могат да обработват огромни количества данни много по-прецизно и с по-висока резолюция.

Това би спомогнало също така за по-надеждното намиране на по-големи количества въглеводороди под земята при наличие на солни пластове, като в Бразилия, Мексиканския залив, Ангола и Източното Средиземноморие.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им