IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota и Panasonic обмислят да правят заедно батерии за електромобили

Това може да помогне на Panasonic да разшири лидерските си позиции на пазара на батерии

12:25 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител Toyota Motor и производителят на електроника Panasonic обявиха, че обмислят да започнат съвместна разработка на батерии за електромобили – партньорство, което може да помогне на Panasonic да разшири своето лидерство на пазара на автомобилни литиево-йонни батерии, предава Ройтерс.

Споразумението затвърждава вече съществуващото партньорство, съгласно което Panasonic ще произвежда батерии за електрическите и хибридните модели на Toyota.

Миналата година Toyota обяви, че планира да започне да предлага напълно електрически превозни средства в рамките на промяна на нейната предишна стратегия за автомобили със зелена енергия, включваща фокусирана върху зареждащи се хибридни коли. Компанията сподели, че планира да започне да продава напълно електрически автомобили след 2020 г.

Panasonic е основният доставчик на батерии за американския производител на луксозни електромобили Tesla. Освен това фирмата държи 29% от пазара за батерии, използвани за зареждащи се хибриди и за електромобили, сочат данни на Nomura Research за първата половина на 2017 г.

Най-близкият конкурент на Panasonic е LG Chem, която притежава 13% пазарен дял, следвана от китайската BYD с 10% и Contemporary Amperex Technology с 9%.

Батериите са централна част от плана на Panasonic да удвои приходите от автомобилния си бизнес до 2,5 трлн. йени (22,05 млрд. долара) до края на фискалната година, завършваща през март 2022. Ето защо разширява производството си на батерии в цял свят.

По-рано тази година тя започна производството на батерийни клетки в „Gigafactory” на Tesla в Невада и планира да продължи експанзията си с нов завод в Китай. Освен това се планира добавянето на нови производствени линии в Япония.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още