IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota засилва инвестициите си в израелски технологии

Японската компания търси фирми, които се занимават с роботика и автомобили

09:10 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската компания Toyota Motor се насочва към повече инвестиции в израелски технологии за роботика и автомобили, след като нейното звено за рисков капитал поведе инвестиция за 14 млн. долара в Institution Robotics през юли, предава Ройтерс.

Стартъпът, който произвежда роботи за възрастни хора, е първата израелска инвестиция за Toyota AI Ventures - нов фонд за 100 млн. долара, насочен към изкуствения интелект, роботиката, автономните коли, данните и облачните услуги.

"Ще бъдем свидетели на по-голямо ангажиране на Toyota с израелския пазар в бъдеще“, коментира Джим Адлър, управляващият директор на базирания в Калифорния Toyota AI Ventures, който е част от Toyota Research Institute. Последният е на стойност 1 млрд. долара. Плановете на Адлър за компанията обаче не свършват дотук.

Той твърди, че технологиите за разбиране, прогнозиране и планиране са от особен интерес за Toyota.

Технологията за разбиране позволява на самоуправляващите се автомобили да възприемат какво се случва около тях, докато тази за прогнозиране и планиране могат да помогнат на колата да интерпретира различните ситуации, като дали някое дете не може да пресече на червен светофар.

"Има огромен брой иновации, които се случват в Израел, докато колите стават все по-свързани с данните“, коментира Адлър, който е в страната за срещи с фирми, чиито технологии представляват интерес за Toyota.

Израел се превърна в разрастващ се център за автомобилни технологии. По-рано тази година Intel придоби фирмата за автономни коли Mobileye за 15,3 млрд. долара. Това е една от най-големите израелски технологични компании.

В петък германската компания Continental обяви, че придобива израелската Argus Cyber Security, чиято технология служи за защита на свързаните коли от хакерски атаки.

Toyota AI Ventures е направила пет инвестиции и се очаква да инвестира в поне 20 компании по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още