IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечните приходи на Palantir скочиха с 40%

Компанията е сключила 21 договора през последния отчетен период

20:06 | 16.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американската компания за анализ на данни Palantir Technologies отчете 40% ръст на приходите от продажби за второто си тримесечие, откакто стана публична през септември миналата година, предава Ройтерс.

Компанията, съоснована през 2003 г. от милиардера Питър Тийл, е подписала 21 договора, всеки на стойност 5 млрд. долара или повече, през четвъртото тримесечие и твърди, че очаква приходите ѝ от продажби за първото тримесечие да нараснат с около 45% спрямо година по-рано.

Известна с работата си с Централното разузнавателно управление и други правителствени агенции, Palantir си партнира и с големи имена от частния сектор като Rio Tinto и International Business Machines (IBM).

Цената на акциите на базираната в Денвър компанията се понижава с близо 11% до 28,45 долара към 20 ч. българско време на борсата в САЩ, след като нарасна тройно от първичното публично предлагане насам.

Въпреки че книжата ѝ бяга обект на дискусия в WallStreetBets, форум в Reddit, популярен сред инвеститорите на дребно, някои анализатори предупредиха, че прогнозите на компанията не отговарят на огромния скок на акциите ѝ.

Нетната загуба на Palantir се е свила до 148,3 млн. долара през тримесечието, завършило на 31 декември, от 159,3 млн. долара, година по-рано. На коригирана база тя е спечелила по 6 цента на акция, докато анализаторите очакваха 2 цента на акция.

Приходите са се увеличили до 322,1 млн. долара, над пазарните очаквания за 300,7 млн. долара, сочат данни на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още