IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тротинетките на Hobo навлизат и в Благоевград

Компанията ще разположи първите си превозни средства в града в кампуса на Американския университет в България

09:57 | 30.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hobo</em></p>

Снимка: Hobo

Българската услуга за наем на електрически тротинетки Hobo навлиза в Благоевград от 1 декември. Това разкри пред Investor.bg съоснователят на компанията Теодор Рачев. 

Експанзията се случва в партньорство с Американския университет в България (АУБГ), ето защо услугата ще е активна в кампуса на висшето училище.

По думите на Теодор Рачев част от мотивацията зад това партньорство е свързана с факта, че единият от съоснователите на Hobo е бивш възпитаник на АУБГ.

„Като университет с добро име и в крак с актуалните световни тенденции, решихме, че нашата услуга ще се впише прекрасно в тяхната визия и мисия“, коментира още той. „Целта на това партньорство е да дадем на студентите алтернативен и екосъобразен начин на придвижване в градската среда и по-специално между всички обекти на кампуса на АУБГ“.

Предвидени са пет паркоместа в кампуса на университета, на които ще бъдат разположени 20 тротинетки. От компанията планират да увеличат броя на превозните средства през пролетта на 2021 г., за да отговорят на търсенето в по-топлите месеци на годината, когато то обичайно е по-голямо.

В кампуса на АУБГ ще се предлага първият модел тротинетки, които ползваше компанията – Hobo 1.0, който по думите на Рачев е „преминал успешно всички хардуерни и софтуерни тестове“ и ще включва и логото на университета.

От Hobo не разкриват каква е стойността на сделката, но посочват, че тя „не е висока“, а причината за това е, че бизнес моделът, който компанията ползва в София, може да се репликира лесно и в други градове.

„Ценното за нас е сключеното партньорство с университета и възможността да го надградим и предоставим по-голям брой тротинетки“, допълва Теодор Рачев.

Той припомня, че във връзка с пандемията всички тротинетки на Hobo се дезинфекцират регулярно. Това е начинът, по който компанията оперира в София и планира да използва същия подход и в Благоевград. Още от налагането на извънредното положение в страната през март Hobo си е изградила процес по прибиране, зареждане, дезинфекция и повторно позициониране на тротинетките в столицата.

„С оглед спазване на мерките за сигурност срещу пандемията, ние предлагаме екосъобразен начин на придвижване, без да се налага потребителите да са в близост до други хора или в затворено пространство (като автомобил например)“, коментира Теодор Рачев.

Hobo навлезе на пазара в София през есента на 2019 г. Тя беше първата компания у нас, която обяви плановете си да пусне подобна услуга в страната.

Скоро след като навърши една година на пазара в България, Hobo пусна новия си модел скутери Hobo 2.0, като добави 200 бройки от него в София.

В интервю за Investor.bg през септември тази година Теодор Рачев заяви, че стремежът на Hobo е да стане изцяло водородно неутрална през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
В Благоевград почти няма зима, тъй че всеки сезон е подходящ. А налагането на закона е работа на полицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Уцелили са сезона, аз само не разбрах, как гарантират, че не ги карат лица под 14г (според новия закон) и не се возят по двама?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още