IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва процедурата по подготовка на система за електронно гласуване

Държавната агенция „Електронно управление“ търси кой да направи анализ на съществуващите системи по света, планира да проведе и симулация през есента

12:21 | 16.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Държавната агенция „Електронно управление“ обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на първата фаза на пилотна система за дистанционно електронно гласуване, съобщават от агенцията. В рамките на процедурата се предвижда проучване и анализ на добрите световни практики за дистанционно електронно гласуване.

С проучването и анализа ще се определят параметрите на българската система за електронно гласуване.

Проектът е сред приоритетните в пътната карта в изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в България до 2020 г., уточняват от Агенцията.

Срокът за подаване на оферти по поръчката е 21 август, а индикативният бюджет – 33 333,33 лева без ДДС.

Предвижда се да бъдат проведени и три симулации на електронно гласуване от дистанция, допълва Агенцията.

Анализът трябва да изведе конкретни препоръки за българската система за дистанционно електронно гласуване, които ще бъдат отчетени при изпълнението на основната дейност по проекта - изграждането и внедряването на пилотна система за дистанционно електронно гласуване, подчертават от институцията.

Дейностите по проучването трябва да приключат през октомври тази година. Предвижда се да се анализират технологичните и правни аспекти на системите, техните силни и слаби страни по отношение на бързина, сигурност, достъпност и функционалност на софтуера.

На базата на анализите ще бъде избрана една от най-добре функциониращите системи, с която ще бъдат проведени трите симулации на дистанционен електронен вот. При него ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати, обясняват от Агенцията.

Симулациите се предвижда да се проведат на двудневно публично събитие през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още