IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC ще изгради нов модерен завод за полупроводници в Тайван

Проектът е част от стратегията за разширяване на разработчика на стойност 100 млрд. долара

15:07 | 13.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайванският технологичен разработчик Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) планира да изгради усъвършенстван завод в Южен Тайван като част от своята стратегия за разширяване на стойност 100 млрд. долара. Така производителят на полупроводници се стреми да се справи с безпрецедентния глобален недостиг на чипове, съобщава Nikkei Asia Review.

Предвидената фабрика ще бъде изградена в Гяосюн, където е ситуиран ASE Technology Holding, най-големият доставчик на услуги за окомплектоване на чипове в света, споделят източници, запознати с темата.

По този начин TSMC ще установи присъствие в индустриалния пристанищен град. Един от ключовите доставчици на химикали за TSMC, Entegris, вече осъществи мащабна инвестиция в Гяосюн. 

Правителството на Тайван увеличава своя ангажимент да осигури допълнителен производствен капацитет за TSMC на своя земя. Постигането на конкурентна индустрия за полупроводници е не само жизненоважно за икономическия растеж на острова, но също така добавя сигурност и стратегическо предимство пред регионалните конкуренти.

Планираният завод ще произвежда 7-нанометрови и 6-нанометрови чипове, които в момента се използват за производството на усъвършенствани мобилни процесори и при изчислителните и графични процесори на Nvidia, AMD и MediaTek.

Към момента най-развитата технология за производство на чипове изготвя 5-нанометрови продукти, които намират приложение при процесорите на iPhone 12 на Apple и очаквания iPhone 13.

Понастоящем най-модерното производство на чипове в индустрията е 5-нанометровата технология, използвана за изграждане на мобилни процесори за iPhone 12 на Apple и предстоящия iPhone 13. Колкото по-малко са нанометрите, ширината между транзисторите, толкова по-усъвършенствани и мощни са чиповете.

Изграждането на новото съоръжение ще започне още през следващата година, добавят източниците, въпреки че заводът ще бъде въведен в експлоатация най-рано през 2023 или 2024 г.

Този ход е част от най-голямото разширяване на TSMC досега, което включва инвестиции от 100 млрд. долара през трите години до 2023 г. за разширяване на производствения капацитет.

Наскоро компанията получи окончателно регулаторно одобрение за изграждане на завод за чипове в тайванския град Синчу. В допълнение, TSMC финализира преговорите за първата си фабрика за производство на чипове в Япония.

Заводът в Гяосюн трябва да покрие очакваното увеличение на търсенето от страна на Intel, както и с нарастващото търсене от нови купувачи на чипове като Tesla, Google и Amazon.

В момента най-значимият производствен център за 7-нанометрови чипове на TSMC се намира в тайванския град

В момента най-важният 7-нм производствен център на TSMC е в централния тайвански град Тайчжун. Производителят на чипове продължава да добавя ново оборудване към съоръжението, но свободното пространство привършва, споделят източници пред Nikkei.

Плановете за изграждане на модерна фабрика за чипове в Тайван могат да се приемат като облекчение за тайванското правителство и партньорски страни като САЩ и Европейския съюз (ЕС), чийто автомобилни индустрии страдат от недостига на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още