IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter вече си има собствен фонд за рисков капитал

Компанията не разкрива каква е мотивацията ѝ да създаде подобно подразделение

12:43 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-малко от 18 месеца, откакто стана публична компания, Twitter все още е в режим на хипер растеж, но вече е заета да инвестира рисков капитал в други компании, пише Quartz.

Компанията, и по-специално нейното подразделение Twitter Ventures, е един от участващите инвеститори в скорошния кръг на финансиране на стойност 80 млн. долара на Cyanogen, която описва себе си като „водеща мобилна операционна система“. Сред другите инвеститори се нареждат производителят на чипове Qualcomm и медийният магнат Рупърт Мърдок.

Не е голяма изненада, че Twitter има подразделение за рисков капитал. Когато бившият банкер на Goldman Sachs Антони Ното беше назначен за главен финансов директор през май 2014 г., заемащият дотогава поста Майк Гупта пое нова роля и започна да се занимава с надзора на стратегическите инвестиции. Twitter се присъединява към компании като Google и Intel в създаването на отделни подразделения от този тип, които инвестират сравнително малки суми пари в обещаващи стартиращи компании.

Мотивацията зад корпоративните венчър фондове привлича все по-голямо внимание. Google настоява, че нейното изключително активно подразделение за венчър капитал съществува, за да генерира възвращаемост на средствата на компанията, а не да открива нови, стратегически важни технологии, въпреки че стигна дотам, че започна да придобива компаниите, в които подразделението ѝ е инвестирало. Сред придобивките се нарежда и доставчикът на цифрови термостати и датчици за дим Nest.

Twitter все пак има значително по-малко средства от Google, така че може да се каже, че мотивацията ѝ е различна. Но това е само предположение, а компанията отказва да коментира въпроса. Все още не е известно колко смята да инвестира подразделението за рисков капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още