Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Търговската война засенчи технологичния оптимизъм в Давос

Технологичните лидери все повече търсят подкрепа от властите, на фона на макроикономическите проблеми

Търговската война засенчи технологичния оптимизъм в Давос

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните компании отново се връщат към обещанието си за иновации, но този път, попаднали в центъра на търговската война, приветстват контрола от страна на правителствата. Това беше тезата, околко която се обединиха те на Световния икономически форум в Давос, който тази година е посветен на темата Глобализация 4.0, развиващата се световна икономика, която все повече се базира на трансфера на данни вместо на физически стоки, пише Bloomberg.

Световните лидери и директорите на технологични компании постигнаха съгласие за нуждата от по-стог правителстен контрол след година, която включваше скандалите за опазването на неприкосновеността на данните във Facebook.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за глобални правила за сигурност на данните. Японският премиер Шиндзо Абе посочи в речта си, че страната му ще се опита да предложи на срещата на Г-20 през юни система за контрол на използването на лични данни.

Всяка компания трябва да възприема данните и опазването на неприкосновенооста на личния живот като човешко право, коментира главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела по време на разговора си с Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум.

Надела заяви, че GDPR, Общият регламент за опазване на личните данни в Европа, е добър старт. “Всички искаме да се присъединим към един глобален стандарт”, коментира още той.

Тази година тонът на разговорите се различава от онзи, който чухме преди 12 месеца, когато хора като Джордж Сорос обвиниха Facebook и Google, че са монополисти, насърчаващи пристрастяването. Тим Кук, главният изпълнителен директор на Apple, отиде в Давос за първи път, смесвайки се с политиците, на фона на забавянето на продажбите на iPhone.

Измежду коментарите за по-засилена регулация се усети тревогата от търговското напрежение в света и потенциалното му въздействие върху световната икономика. Веригата за доставки на Apple е особено изложена на риск в случая.

“Китайските технологии са избягвани от Америка и все по-често не можете да си купите американски технологии в Китай”, коментира Нандан Нилекани, основател на индийския гигант за информационни технологии и консултации Infosys. “Много хора са притеснени, че интернет се разпада на много парчета”.

Технологичната индустрия някога се радваше на лукса на глобалната верига за доставки, като произвеждаше компоненти в регионите с най-ниски разходи, а след това безпроблемно ги интегрираше в готови продукти. Сега призракът на протекционизма заплашва да направи всеки един модел неикономичен. Компании като Hon Hai Precision Industry, поддоставчик на iPhone, гледат отвъд Китай към страни като Индия, за да намалят рисковете, идващи от концентрацията на производството само в една страна.

Още по темата

Световният икономически форум обикновено е място за повдигане на въпроси, а не за търсене на отговори. Освен това е място за технологични лидери, които да сигнализират как могат да помогнат за изграждането на едно по-светло бъдеще. Единият изпълнителен директор на Salesforce.com - Марк Бениоф, говори за отговорността на компаниите към това, което дават на общностите, и за несигурното състояние на планетата. Бил Гейтс коментира глобалното здраве. Джак Ма предупреди отново, че злоупотребата с модерни технологии като изкуствения интелект може да доведе до военен конфликт.

Имаше няколко технологични теми, които донесоха надежда на присъстващите в Давос. Най-новото поколение 5G мрежи обещава да съживи технологичния сектор и да вдъхне живот на отдавна чакания интернет на нещата.

Оптимизмът буквално стигна до облаците. По време на закуска в сряда, посветена на бъдещето на транспорта, главните изпълнителни директори на Uber Technologies, Boeing и United Parcel Service коментираха задаващи се технологии като по-развитите дронове и летящите таксита.

Но като цяло този вид трескав футуризъм в Давос беше засенчен от влиянието на технологиите днес.

“Видяхме ерозия на доверието сред хората, че ще се възползват от дигиталните технологии”, коментира Айлиин Донахю, изпълнителен директор на Global Digital Policy Incubator. Има “срив на доверието към правителствата, особено демократично избраните, че могат да изпълнят обещанието си едновременно да защитят свободата и правата на човека, националната сигурност и да опазят демократичния процес”.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

5
 
4
 
3
Sakamano до: ABBA
преди 5 месеца
Това беше сутрешният Фeйк нюз. Очаквайте ни отново утре в 10:00!
5
 
10
 
2
преди 5 месеца
Още за търговската война, само че у нас - търговски подлости:

1 МИЛИАРД ЛЕВА ОТ ВИНЕТКИТЕ ОТИВАТ В А1. ИЗТЕЧЕ СКАНДАЛНИЯТ ДОГОВОР НА АПИ /ДОКУМЕНТИ/

http://afera.bg/1-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d1%80%d0%b4-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%b01-%d0%b8.html
5
 
10
 
1
преди 5 месеца
Търговската война засенчи технологичния оптимизъм в Давос

Тя засенчва и много друго! Дори революции прави!
Англия отказва да върне 1 200 000 000 в злато на Венецуела!!!
Имат си пари хората, ама там наш кучи син трябва да седне, не техен си!

И защо отказва центърът на финансовата Вселена?
Защото Мъдуро не е демократичен. Не лижже на САЩ.
Просто и ясно!

Още от Новини
Huawei е готова да инвестира над 3 млрд. долара в Италия до 2021 г.