IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на облачни услуги тласна нагоре резултатите на Microsoft

Компанията отчете по-висока печалба от очакваното за четвъртото фискално тримесечие

09:26 | 21.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Microsoft отчете по-висока печалба за четвъртото си фискално тримесечие, благодарение на бързо развиващия се бизнес с облачни услуги. Всичко това носи оптимизъм, че компанията отново се насочва към големи успехи, предава Ройтерс.

Резултатите са най-ясният знак, че стратегията, създадена от главния изпълнителен директор Сатя Надела, когато той пое поста през 2014 г., се отплаща. Той насочи компанията от умиращия бизнес със софтуер за персонални компютри към предоставянето на облачни услуги и софтуер с абонамент.

Най-забележителното е, че приходите от звеното за облачни услуги, което включва основната платформа Azure и сървърни продукти, са нараснали с 11 на сто до 7,43 млрд. долара през фискалното четвърто тримесечие, завършило на 30 юни.

Средната прогноза на анализаторите беше за 7,32 млрд. долара приходи от облачни услуги според FactSet. Приходите от Azure, която се конкурира директно с Amazon, почти са се удвоили през тримесечието.

В опит да запази набраната инерция, миналата седмица Microsoft пусна Azure Stack - нова услуга, която позволява на потребителите да пускат локална версия на облачната технология на компанията.

“Това не е чудо само за едно тримесечие”, коментира Ким Форест, вицепрезидент на Fort Pitt Capital. “Amazon ще обърне внимание на това”.

Отвъд облака повечето от другите бизнес направления на компанията се представиха добре.

Office 365 се радва на 43% ръст, а услугата за управление на връзките с клиентите Dynamics 365 постигна 74% ръст на годишна база.

Приходите на звеното за персонални компютри са спаднали с 2 на сто. В него влизат Windows 10 и продуктовата хардуерна линия на Microsoft - Surface. Компанията заяви, че има 306 млн. долара разходи за преструктуриране след реорганизацията на нейните екипи по маркетинг и продажби, която беше обявена по-рано този месец. Преструктурирането доведе до съкращения на стотици служители на Microsoft.

“Не смятам, че съкращенията са причина за притеснение като цяло”, коментира Ян Доусън, главен анализатор в Jackdaw Research. “Те са просто част от случващата се промяна в Microsoft”.

Нетната печалба на Microsoft се е увеличила повече от два пъти до 6,51 млрд. долара, или 83 цента на акция през тримесечието, от 3,12 млрд. долара, или 39 цента на акция спрямо година по-рано. Като се изключат някои елементи, Microsoft е спечелила по 98 цента на акция. 

На коригирана база приходите са нараснали с 9,1% до 24,7 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за коригирана печалба от 71 цента на акция и приходи от 24,27 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още