IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber е платила, за да запази в тайна голяма хакерска атака

Компанията е дала на хакерите 100 хил. долара, за да не разкриват пробива в системите ѝ

11:39 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделено пътуване Uber Technologies е платила 100 хил. долара на хакери, за да запазят в тайна огромен пробив в системите ѝ, извършен миналата година, който е изложил на опасност личната информация на около 57 млн. акаунта, предава Ройтерс.

Разкритието на американската компания за инцидента е довело до уволняването на двама служители, отговорни за отговора спрямо хакерската намеса, твърди Дара Косровшахи, който замени съоснователя Травис Каланик като главен изпълнителен директор през август.

“Нищо подобно не трябва да се случва и няма да правя компромиси с това”, коментира Косровшахи в публикация в блога на компанията.

Пробивът е извършен през октомври 2016 г., но Косровшахи твърди, че наскоро е научил за него.

Хакерската атака е пореден удар за Uber на фона на обвиненията в сексуално насилие, делото за кражба на търговски тайни и няколко федерални криминални дела, а кулминацията на всичко това беше смяната на изпълнителния директор.

Откраднатата информация съдържа имена, имейл адреси и мобилни телефони на потребители на Uber по целия свят, както и имената и лицензионните номера на 600 хил. шофьори, уточнява Косровшахи.

Двама хакери са получили достъп до информация, съхранявана в GitHub, услуга, която позволява на инженерите да работят съвместно по софтуерен код.

Говорителката на GitHub коментира, че хакерската атака не е в резултат от провал в сигурността на GitHub.

“Въпреки че не мога да изтрия миналото, мога да обещая от името на всеки служител на Uber, че ще се поучим от грешките си”, коментира Косровшахи.

Той заяви, че Uber е започнала да уведомява регулаторите за подобни случаи. Властите в Ню Йорк са започнали разследване, обяви говорителката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още