IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber е подала документи за IPO

Това може да се преъврне в едно от най-големите технологични листвания в историята

09:50 | 08.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделени пътувания Uber Technologies е подала документи за първично публично предлагане (IPO), посочват трима запознати източници за Ройтерс. Така компанията се доближава до ключов момент в историята си като едно от най-внимателно следените и противоречиви дружества в Силициевата долина.

Компанията конфиденциално е подало документите още в четвъртък, казва един от източниците, в директна конкуренция с по-малкия си щатски съперник Lyft, който същия ден обяви, че е подал документи за IPO.

Едновременното кандидатстване изстрелва допълнителен залп в продължителната битка между Uber и Lyft, които като ожесточени конкуренти често пускат идентични услуги с едни и същи цени. Uber няма търпение да бие Lyft на Wall Street, посочват запознати източници.

Подаването на документите от Uber подготвя сцената за едно от най-големите технологични листвания в историята. Оценката на Uber при последното ѝ частно финансиране бе 76 млрд. долара, но тя може да достигне 120 млрд. долара в IPO. Вписването ѝ следващата година ще бъде най-голямото от очакваната серия публични дебюти на високо оценявани компании от Силициевата долина, включително платформата за краткосрочни наеми Airbnb и компанията за работни съобщения Slack. Продължаващата пазарна волатилност обаче може да провали плановете на компаниите.

IPO-то ще бъде тест за толеранса на инвеститорите от публичния пазар към юридическите и трудовите проблеми на Uber, в които затъна компанията през по-голямата част от последната година, а и към напредъка на главния изпълнителен директор Дара Косровшахи в преструктурирането на компанията.

Косровшахи пое поста преди малко повече от година и неведнъж е заявявал, че планира да направи Uber публично търгувана компания през 2019 г. През август той нае първия главния финансов директор от над три години.

Заедно Uber и Lyft ще тестват апетита на инвеститорите към бизнеса със споделени пътувания, който се появи преди по-малко от 10 години и оттогава насам се доказа като изключително популярен, макар и не особено печеливш.

През третото тримесечие Uber отбеляза загуба от 1,07 млрд. долара и се бори със забавящия се растеж, макар че брутните резервации – на ниво от 12,7 млрд. долара, отразяват огромния мащаб на компанията. Приходите за тримесечието възлизат на 2,95 млрд. долара, което е с 5% спрямо предишните три месеца. Резервациите са нараснали само с 6% през тримесечието.

Uber е привлякла около 18 млрд. долара от серия инвеститорски кръгове от 2010 г. насам и сега е ред да стане публична.

Инвестиция на SoftBank, която приключи през януари и която даде на японския инвеститор 15-процентов дял в Uber, включва клауза, която изисква Uber да подаде документи за IPO до 30 септември следващата година или компанията рискува да бъде подложена на редица ограничения.

Uber официално не е избрала банки за вписването, макар че Morgan Stanley и Goldman Sachs вероятно ще получат водещата роля, казват източници на Ройтерс. Lyft е наела JPMorgan Chase & Co, Credit Suisse и Jefferies за същата цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още