Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Uber иска патент за спорното си ценообразуване

Компанията понесе редица критики за начина, по който таксува своите клиенти

Uber иска патент за спорното си ценообразуване

Снимка: архив Ройтерс

Uber иска патент за своето “високо ценообразуване”, при което пътниците понякога са таксувани прекалено високо в моментите на по-голямо търсене, пише CNN. 

Компанията представи заявката за патент през септември 2013 г. Uber първоначално получи отказ от Патентното ведомство на САЩ, но обжалва решението.

Още по темата

Новите насоки, които патентният офис обяви миналата седмица, могат да променят начина, по който то разглежда заявките за патенти, твърди експерт. Новите правила имат за цел да постигнат баланс между възнагражденията на новаторите и насърчаването на свободната търговия, посочва Майкъл Месингер, директор на адвокатската кантора Sterne Kessler.

Случаят Uber е такъв, който може да покаже как Патентното ведомство използва новите насоки.

Въпросното ценообразуване е една от новостите, които разграничават Uber от традиционните таксиметрови услуги с фиксирана тарифа, която обикновено се определя от местните власти. Uber твърди, че нейните цени могат да привлекат допълнителни шофьори, които да помогнат за справянето с превозването на хора в пикови часове.

Но услугата беше остро критикувана миналата седмица, когато таксува около 200 австралийски долара (165 щатски долара) пътници в Сидни по време на силен трафик в града. В отговор на нападките компанията заяви, че предлага възстановяване на сумата и безплатно пътуване.

Патентната заявка беше обявена за пръв път от Bloomberg, но компанията не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини патенти Uber

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Технологиите като възможност за оптимизиране на бизнеса