IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber няма да позволи на SoftBank да диктува бъдещите ѝ решения

Компанията планира агресивни инвестиции в Югоизточна Азия, въпреки че новият ѝ инвеститор държи тя да заложи на други пазари

18:06 | 22.02.18 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Uber Technologies обеща да продължи да инвестира агресивно в Югоизточна Азия, въпреки че американската компания за споделено пътуване очаква да загуби пари на този бързо развиващ се пазар поради скъпоструващите битки с конкуренти като Grab, предава Ройтерс.

Решението на SoftBank да придобие 15% дял от Uber миналия месец откри нови възможности за комбиниране на Uber с други активи в сферата на споделеното пътуване, които японската група притежава в Азия. SoftBank разполага с дялове в базираната в Сингапур Grab, както и в индийската Ola.

В момента на инвестицията SoftBank заяви, че иска Uber да се фокусира върху растежа си в САЩ, Европа, Латинска Америка и Австралия, но не и в Азия, който е един от най-скъпите и конкурентни райони за услугата за споделено пътуване, твърди източник на Ройтерс.

Позовавайки се на запознат източник, CNBC писа по-рано този месец, че Uber се подготвя да продаде своя бизнес в Югоизточна Азия на Grab в замяна на значителен дял от компанията.

Дара Косровшахи обаче сякаш отхвърли тази стратегия днес по време на първото си официално посещение в Азия, откакто стана главен изпълнителен директор на Uber миналата година.

“Очакваме да загубим пари в Югоизточна Азия и очакваме да инвестираме агресивно в маркетинг, субсидии и т.н.”, коментира Косровшахи пред репортери в Ню Делхи, допълвайки, че регионът има огромен потенциал заради голямото си население и бързия растеж на броя на интернет потребителите.

“От гледна точка на конкуренцията смятаме, че можем да станем по-добри”, обясни Косровшахи. По думите му в следващите 10 години той очаква 80% от растежа на Uber да е органичен, а част от него да дойде от придобивания.

Изпълнителният директор уточни, че SoftBank е инвеститор, но Uber, чиято оценка вече е около 68 млрд. долара, ще вземе финалното решение заедно с борда си относно сливанията и партньорствата. Той обяви още, че не очаква някакви промени в индийските операции на Uber след сделката със SoftBank.

Индия е един от най-бързо развиващите се международни пазари за Uber и носи около 10% от всичките ѝ пътувания в глобален мащаб, макар че не генерира печалба, посочва Косровшахи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още