IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber оставя някои шофьори в Калифорния да определят свои тарифи

Новият закон в щата заплаша бизнеса за споделено пътуване

22:15 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По този начин компанията се застъпва за твърдението, че шофьорите са независими работници, а не нейни служители

Един от лидерите в бизнеса за споделено пътуване Uber Technologies Inc. позволява на някои шофьори в Калифорния да определят собствени тарифи, като се застъпва за твърдението, че шофьорите са независими работници, а не нейни служители, съобщава Bloomberg. 

Функцията се тества по някои маршрути до летището, "за да се запази гъвкавата работа" за шофьорите в Калифорния, заяви говорител на компаняита. Това е най-новото изменение на вътрешните условия за работа в отговор на законопроект, който влезе в сила на 1 януари с идеята да преквалифицира работниците от гиг икономиката като служители, които имат право на обезщетения като болнични, и не са независими работници.

Шофьорите на летищата в Санта Барбара“, Сакраменто и Палм Спрингс ще могат да увеличат тарифите до пет пъти над нормалната тарифа. Uber ще усъвършенства идеята през следващите седмици и, в зависимост от резултатите от тестовете, може да я разгърне по-широко, заяви говорителят.

Новият трудов закон в Калифорния може да хвърли в смут бизнеса със споделено пътуване, развит от Uber и други компании, като би засегнал явлението на трудовия пазар „работна ръка на повикване“.

Uber, Lyft Inc., DoorDash Inc. и Postmates Inc. водят обществени кампании за гласуване в Калифорния за отмяна на закона, като същевременно гарантират минимално заплащане от 21 долара на час и предоставят някои обезщетения на водачите.

Анализаторите на Uber и Lyft определят закона като екзистенциална заплаха за бизнес модела на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още