IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се готви да купи европейската компания за доставка на храна Deliveroo?

Според източници преговорите все още са в ранен етап, като евентуалната сделка може да достигне няколко милиарда долара

11:03 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията за споделени пътувания Uber Technologies Inc. има интерес към покупката на европейската компания за доставка на храна Deliveroo. Преговорите все още са в ранен етап, като според източници на Bloomberg сделката може да достигне няколко милиарда долара.

Оферта за базираната в Лондон Deliveroo, която последно бе оценена на 2 млрд. долара, ще представлява силен опит на Uber да затвърди присъствието си в бизнеса с доставки в Европа. Според запознатите все още няма обявена цена за придобиване, но офертата би трябвало да е значително над последната оценка.

Съществува вероятност преговорите да се провалят отчасти заради това, че Deliveroo и инвеститорите ѝ са по-сдържани по отношение на отказа от независимост, посочват още източниците. Говорители на двете компании отказаха да коментират съобщението.

Главният изпълнителен директор на Uber Дара Косровшахи превърна бизнеса на компанията с доставка на храна в неин основен приоритет преди излизането ѝ на пазара през втората половина на 2019 г.

Базираната в Сан Франциско компания обмисля и други възможности за сливания. Тя води преговори с конкурента си за споделено пътуване в Близкия изток Careem, посочват други източници. След като продаде бизнеса си за споделено пътуване в Югоизточна Азия, Китай и Русия, Uber е склонна да купува конкуренти, а не да продава оставащата част от местния си бизнес.

Deliveroo е една от най-големите европейски стартъпи, като през изминалата година компанията успя да събере близо 480 млн. долара от инвеститори, сред които Fidelity Investments и T. Rowe Price Group Inc. 

Компанията започна финансови преговори през миналата година със SoftBank Group Corp., един от най-големите инвеститори на Uber. Те обаче бяха прекратени, след като банката реши да концентрира усилията си върху американската компания.

Макар Deliveroo е малко позната на американския пазар, но доста популярна в европейските столици. Нейните услуги са достъпни в над 200 града на четири континента.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още