IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се отказва от автономните камиони

Компанията е решена да се фокусира върху разработката на самоуправляващи се леки коли

11:27 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Uber Technologies ще спре да разработва самоуправляващи се камиони, които да превозват товари по американските магистрали. Това обяви фирмата за споделено пътуване, която се стреми да фокусира своята технология за автономни автомобили предимно върху коли, предава Ройтерс.

Чрез придобиването на Otto през 2016 г. Uber искаше да трансформира транспорта чрез въвеждането на самоуправляващи се камиони и Uber Freight – нейното приложение за смартфони, което свързва шофьора на камиона и поръчителите на товар.

Uber Freight, която имаше „бърз“ растеж, не е засегната от решението, обяви компанията.

Камионите са смятани от експертите по транспорта като естествено място за приложение на технологията за самоуправление поради относителната предвидимост на магистралите в сравнение с натоварените улици на градовете.

„Вярваме, че ако енергията и експертизата на целия ни екип е фокусирана върху самоуправляващите се коли, това е най-добрият път напред“, коментира Ерик Мейхофър, ръководител на Uber Advanced Technologies Group.

Базираната в Сан Франциско компания се сблъсква с конкуренция от Силициевата долина, включително от играчи като Tesla, Waymo на Alphabet, както и от традиционни автомобилни гиганти, в това число Ford и General Motors, които се надпреварват на пазара на автономни коли.

Uber заяви, че ще премести служителите си, занимаващи се със самоуправляващите се камиони, към други вътрешни позиции по разработката на автономни коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още