IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber се радва на ръст на резервациите, но остава на загуба

Компанията се насочва към нови бизнес начинания под ръководството на Дара Косровшахи

10:00 | 15.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Uber Technologies обяви, че растежът на резервациите за нейната услуга за споделено пътуване и на услугите ѝ за доставки са нараснали с 6 на сто през последното тримесечие. Това е третото поредно тримесечие, в което ръстът е едноцифрен след двуцифрен скок за цялата минала година, предава Ройтерс.

Базираната в Сан Франциско фирма е загубила 1,07 млрд. долара за трите месеца до 30 септември, което е с 20% повече спрямо предходното тримесечие, но и с 27 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година, когато компанията отчете най-голямата си тримесечна загуба на фона на напускането на съоснователя и главен изпълнителен директор Травис Каланик.

Uber иска да разшири бизнеса си в превоза на товари, доставки на храни и електрически велосипеди и скутери, тъй като растежът на бизнеса ѝ със споделени пътувания, който е на почти десетилетие, започва да отслабва. Компанията, оценена на 76 млрд. долара, е под натиск да покаже, че все още може да расте достатъчно, за да стане печеливша и да задоволи инвеститорите при първичното публично предлагане, което планира в някакъв момент следващата година.

Коригираната ѝ печалба преди лихви, данъци и амортизация е достигнала 592 млн. долара, което е под генерираните 614 млн. долара през предходното тримесечие и 1,02 млрд. долара година по-рано.

„Имахме поредно силно тримесечие за бизнес с нашия размер и с глобален обхват“, коментира Нелсън Чаи, главен финансов директор на Uber, който се присъедини към екипа през септември, след като мястото стоя вакантно цели три години. Той подчертава „носещите голям потенциал пазари в Индия и Близкия изток, където продължаваме да затвърждаваме лидерската си позиция“.

Но икономическите условия посвета и продължаващата загуба може да накарат Uber да се слее с конкурентите си в Индия и Близкия изток, особено след като Uber и базираната в Индия Ola имат общ инвеститор в лицето на SoftBank Group.

Брутните резервации на Uber са достигнали 12,7 млрд. долара, с 6% повече спрямо миналото тримесечие и с 41% повече спрямо същия период миналата година. В края на 2016 г. тримесечните резервации на Uber достигнаха 30% ръст, а в началото на 2017 г. все още генерираха двуцифрени скокове на тримесечна база. В началото на тази година обаче този темп се забави до едноцифрен процент.

Приходите за тримесечието са достигнали 2,95 млрд. долара, което е с 5 на сто повече спрямо предходното и с 38% повече спрямо година по-рано.

Като частна компания Uber не е задължена да обявява публично финансовите си резултати, но от миналата година тя започва да ги разкрива.

Откакто Дара Косровшахи пое поста главен изпълнителен директор на Uber преди повече от година, компанията се оттегли от чуждестранните пазари, на които генерираше голяма загуба, и затвори част от предприятията, които ѝ носеха твърде големи разходи, като самоуправляващите се камиони. Но стратегията на Косровшахи е да инвестира повече в други насоки, като превоза на товари, доставките на храна и електрическите скутери и велосипеди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още