IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber ще плати 2,3 млн. евро по споразумение с холандските власти

Освен това на компанията ще ѝ бъде иззета печалба на стойност над 300 000 евро

16:25 | 08.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделени пътувания Uber постигна извънсъдебно споразумение с холандските власти и ще заплати глоба от 2,3 милиона евро за нелицензиран превоз на пътници, съобщи холандската прокуратура, цитирана от ТАСС.

Освен това на компанията ще ѝ бъде иззета печалба на стойност над 300 000 евро, получена в резултат на незаконна дейност.

От юли 2014 година до ноември 2015 година Uber предлагаше в Холандия услугата UberPop. Чрез тази услуга всеки желаещ можеше да предоставя транспортни услуги с личния си автомобил. Според холандската прокуратура това е нарушение на националното законодателство, тъй като платеният превоз на пътници може да се осъществява от водач, който разполага със съответния лиценз.

Лицензът осигурява безопасността на клиента, посочват от ведомството.

Водачите могат да получат документа само след като преминат специален курс и медицинско освидетелстване.

Лицензът включва специални изисквания към автомобила, включително бордови компютър за контрол на времето за отдих на шофьора. Освен това предоставянето на услуги без лиценз е нелоялна конкуренция.

Uber посочва, че се учи от грешките си и променя начина си на работа в целия свят.

Искаме да сме надежден и отговорен партньор на градовете. От 2015 година спряхме да предоставяме услугата UberPop и сега работим само с професионални шофьори.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още