IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber свива загубата си с 9% през последното тримесечие

Финансовите резултати на компанията не са силно повлияни от скандалите, които я тресат

09:25 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че инвеститорите в Uber Technologies вдигнаха бунт срещу главния изпълнителен директор на фона на редица скандали, финансовото представяне на компанията за споделено пътуване продължава да се подобрява през второто тримесечие на годината, ако се имат предвид финансовите резултати, предоставени от Uber, пише Bloomberg.

Стартъпът генерира 1,75 млрд. долара коригирани нетни приходи през второто тримесечие на тази година, което е със 17% повече спрямо предходното. Компанията намалява загубата с 9% до 645 млн. долара.

Съоснователят на Uber Травис Каланик напусна поста главен изпълнителен директор на 20 юни, само няколко дни преди края на второто тримесечие. Резултатите показват, че Uber Продължава да прави прогрес в смаляването на загубата, докато разраства бизнеса си, въпреки че се бори с огромен брой скандали.

Каланик се оттегли след като група инвеститори, водена от компанията за рисков капитал Benchmark пожела неговата оставка. След това той се опита да разчита на трите места в борда, които контролира, докато Benchmark го съди за измама. Други инвеститори също изразиха притесненията си.

Множеството кризи в Uber окуражиха конкурентите на компанията. Китайската Didi Chuxing набра 85 млрд. доалра тази година, докато Lyft се опитва да се възползва от препятствията пред Uber, като дари 1 млн. долара на Американския съюз за граждански свободи, след като Uber беше критикувана за връзките си с администрацията на Доналд Тръмп.

В момента се търси нов изпълнителен директор на Uber. Групата предприе стъпки за отблъскване на конкуренцията и възстановяване на имиджа на компанията. Тя се поддаде на натиска на шофьорите през юни, като добави опцията за бакшиши вътре в приложението.

Сред най-големите разходи на компанията се нареждат пазарите в Индия и Югоизточна Азия, отстъпките за пътниците и бонусите за шофьорите, застрахователните плащания, заплатите на служителите и научните изследвания в областта на автомобилния транспорт. Uber не включва базираните на акциите компенсации в своята загуба.

В края на второто си тримесечие Uber имаше 6,6 млрд. долара в брой. Брутните приходи от резервации на компанията са достигнали 6,7 млрд. долара, което представлява увеличение от 17% спрямо предходното тримесечие.

Uber, която остава частна компания, обявява финансовите си резултати на всяко тримесечие.

Компанията си търси и главен финансов директор. Досега заемащият поста Гуатам Гупта напусна Uber тази година, за да отиде в стартъпа OpenDoor. Той беше временно заменен от Прабир Адакар, чието повишение до вицепрезидент беше обявено от компанията във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още