IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber уволни инженера, който стои зад проекта ѝ за автономни коли

Антъни Левандовски не е спазил сроковете на съда във връзка с делото, заведено от Waymo

12:10 | 31.05.17 г.
Uber уволни инженера, който стои зад проекта ѝ за автономни коли

Преди две седмици компанията за споделени пътувания Uber заплаши да уволни своя известен инженер звезда, който стои зад проекта ѝ за автономна кола. Като причина компанията изтъкна неуспешното му сътрудничество във връзка с правно разследване. Днес Uber превърна заплахата си в реалност, пише Quartz.

На 30 май компанията изпрати имейл до своите служители, в който ги информира, че е уволнила Антъни Левандовски - ключова фигура във взривоопасното дело на Waymo срещу Uber. Waymo е компанията на Alphabet за самоуправляващи се коли. Тя твърди, че Левандовски, който е работил при нея, се е бил договорил с Uber да открадне търговски тайни от бившия си работодател.

Според Uber Левандовски е бил освободен, след като не е успял да спази крайния срок, поставен от съда във връзка с разследването на предполагаемата кражба на 14 хил. конфиденциални документа от Waymo.

Отстраняването на Левандовски слага край на 10-месечния му престой в компанията, която придоби неговия стартъп Otto през август 2016 г. за 680 млн. долара. Uber го натовари с работата по самоуправляващите се коли, като Левандовски трябваше да се отчита директно пред главния изпълнителен директор Травис Каланик.

Следващите няколко месеца се оказаха доста бурни. През септември изглеждащият нервен Левандовски представи публичния дебют на автономните коли на Uber в Питсбърг. През декември един от автомобилите с марката Volvo беше заснет как преминава на червено в Сан Франциско. Същия ден компанията започна да превозва пътници в своите автономни коли въпреки липсата на разрешение от властите в Калифорния.

Самият Левандовски остро се възпротиви на желанието на регулаторите в Невада да заснемат тестовете на Otto през май 2016 г. В блог, в който обявява пускането в употреба на колите на Uber без разрешение в Сан Франциско, Левандовски посочва, че не вярва, че подобно разрешение е нужно.

Уволнението на Левандовски е малко вероятно да помогне на Uber в битката с Waymo, нито съдът да получи информацията, от която се нуждае. Но може да е необходима стъпка, след като Уилям Алсъп, федералният съдия, който следи делото, отчасти гарантира, че Waymo ще получи това, което Waymo иска. В писмо до Левандовски от 15 май главният юрист на Uber Сали Ю му е заявила, че трябва да се съобрази с изискванията на съда, като условие за наемането му на работа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още