IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени разработиха система за летене само чрез мисъл

Технологията има за цел да позволи на пилотите да извършват повече дейности в кокпита, както и да доближи авиацията до обикновения човек

17:43 | 01.06.14 г.
Учени разработиха система за летене само чрез мисъл

Контролираните с мисъл технологии ти позволяват да правиш неща, за които не си и предполагал, че са възможни. Например да управляваш самолет, въпреки че нямаш никакъв опит в авиацията, пише Engadget.com.

Екип от изследователи от техническите университети в Мюнхен и Берлин разработиха система за управление на самолет само чрез мисъл. По време на специална конференция инженерите дори демонстрираха колко прецизно работи тя.

Екипът от учени, оглавен от професор Флориан Холцапфел, са изпробвали системата, използвайки летателен симулатор и седем души, един от които никога не е влизал в кокпита на самолет. Всички те са издържали теста за навигация и управление, като с представянето си дори биха могли да вземат свидетелство за управление на самолет.

За да се направи връзката между мозъка на “пилота” и самолета, учените са разработили специална шапка, натъпкана със сензори, която много наподобява тези, които лекарите използват за наблюдение на мозъчната функция. Сигналите от мозъка след това се превръщат в реални команди с помощта на алгоритъм, разработен от берлинските учени.

Според Тим Фрике, шеф на проекта, който се финансира от Европейския Съюз и е озаглавен “Brainflight”, дългосрочната цел пред екипа е да направи управлението на самолет по-достъпно за широк кръг от хора. Въпреки това, в близко бъдеще едва ли ще видим средностатистически човек със странна шапка да управлява самолет, но системата има много по-голям потенциал от това, смятат експерти. Според тях тя ще даде възможност на професионалните пилоти да управляват безопасно самолет, като междувременно извършват повече и по-сложни дейности в кокпита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още