IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската централна банка предупреди за риск от нова кибератака

Институцията е предупредила държавните и частните кредитори за появата на нов зловреден софтуер

14:35 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската централна банка заяви в петък, че е предупредила държавните и частните кредитори за появата на нов зловреден софтуер (malware), след като службите за сигурност съобщиха, че страната е изправена пред кибератаки, подобни на тези, които удариха глобалните системи през юни.

Атаката от 27 юни, известна като NotPetya, свали сайтовете на редица украински държавни агенции и компании, преди бързо да се разпространи през корпоративните мрежи на мултинационални компании чрез операции и доставчици в Източна Европа, припомня Ройтерс.

Централната банка в Киев оттогава насам работи съвместно с подкрепяния от правителството Екип за спешна компютърна реакция (Computer Emergency Response Team, или CERT) и полицията, за да засили защитата на украинския банков сектор като бързо споделя информация.

Затова на 11 август централната банка навременно информира банките за появата на нов зловреден код, за характеристиките му, индикаторите на компрометиране и нуждата от предприемане на предпазни мерки, за да се предотврати инфекция“, казва централната банка за Ройтерс по имейл.

Според писмото ѝ до банките, видяно от Ройтерс, новият зловреден софтуер се разпространява чрез отварянето на прикачени към имейл писмени документи.

Характерът на този зловреден код, масовото му разпространение и фактът, че в момента на разпространението му не е бил засечен от антивирусен софтуер, предполага, че атаката е подготовка за масова кибератака срещу корпоративните мрежи на украинските компании“, се казва в писмото.

Украйна, разглеждана от някои (въпреки отричанията на Кремъл) като опитното зайче за спонсорирани от държавата руски хакери, води трудна битка за превръщането на защитата в национална стратегия, за да се запази сигурността на държавните институции и системно важни компании.

Държавната киберполиция и Съветът по сигурност и отбрана заявиха, че на 24 август Украйна може да бъде цел на атака в стила на вируса NotPetya, която цели дестабилизирането на страната, докато тя отбелязва независимостта си от Съветския съюз, придобита през 1991 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още