IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските служби за сигурност нахлуха в два от офисите на Yandex

Руската търсачка е обвинена в събиране на данни за украински потребители и предаването на информацията в ръцете на руските служби

10:22 | 30.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинската държавна служба за сигурност нахлу в офисите на най-голямата руска търсачка Yandex в Одеса и Киев в понеделник по обвинение, че компанията незаконно е събирала данни за украински потребители и ги е изпращала на руските служби, предава Ройтерс.

Украйна наложи санкции на Yandex и няколко други руски интернет фирми този месец, като блокира достъпа до техните уебсайтове, казвайки, че иска да се предпази от киберзаплахи.

“Има представители на службата за сигурност на Украйна в нашите офиси в Киев и Одеса”, обяви Yandex в изявление, допълвайки, че нейните адвокати са готови да помогнат за всяко разследване.

Говорителката на службите Олена Гитлянска заяви във Facebook, че действията са във връзка с криминално разследване за предполагаема измяна, но не даде повече подробности.

Свидетел на Ройтерс, който е бил в офиса на Yandex в Киев, е видял как разследващите, облечени в цивилни дрехи, поставят жълти етикети на няколко компютъра, които изглежда са свързани със случая.

По-късно украинските служби направиха изявление, в което посочиха, че информацията, която е била предавана на Русия с цел разузнаване и саботаж, подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Преди това Yandex заяви, че работи в пълно съответствие с украинското законодателство. Компанията не очаква санкциите да окажат съществено негативно въздействие върху бизнеса ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
crazy365
преди 6 години
Тия са еквивалента на ислямската държава в Европа. И това става в 21-ви век. Баси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още