IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ултиматумът на Мъск

Изпълнителният директор на Tesla е заплашил борда на директорите, че ще подаде оставка ако приемат споразумението с Комисията по ценни книжа и борси

14:52 | 03.10.18 г. 1
<p>
	<em>Илон Мъск, Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск, Снимка: Ройтерс

Представителите на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) разбираемо останаха изненадани, когато ръководството на автомобилната компания Tesla и нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск рязко се оттеглиха от споразумението.

След като SEC обвини Мъск, но не и самата компания, която той създаде, за измами с ценни книжа, бордът отново се противопостави на регулаторите, издавайки провокативно заявление, в което се казва, че директорите са „напълно уверени в Илон, в неговата почтеност и уменията му за ръководене на компанията“, предава CNBC. 

Това беше зашеметяващ обрат: Бордът отхвърли споразумението със SEC, което изглеждаше изключително щедро – Мъск оставаше на позицията главен изпълнителен директор, като единствено трябваше да се оттегли от поста на председател на компанията за две години.

Сега Tesla рискува да изгуби тотално своя ръководител, ако регулаторните органи успеят да вземат надмощие в съда.

„Това, което ни казва бордът, е като стратегически план, който повече прилича на масовите самоубийства от Джоунстаун“, смята Джефри Зоненфилд, професор в Колежа по мениджмънт към Университета в Йейл, като добавя: „Този акт е толкова саморазрушителен, колкото е и самият Мъск“.

Илон Мъск е поставил ултиматум на борда на директорите: по време на телефонен разговор с тях, преди адвокатите им да се завърнат в съда с финално становище по въпроса, Мъск е заплашил да подаде оставка веднага, ако директорите приемат споразумението с Комисията. Той е настоял бордът да покаже пред съда и обществеността своята непоколебима единност и цялост.

С подобен ултиматум, поставен от най-важния актив на компанията, бордът отхвърли споразумението със SEC.

След като тази новина достигна до инвеститорите, акциите на компанията започнаха да поевтиняват, като се очаква до петък техният спад да достигне 14%.

Американските регулатори настояха Мъск да напусне компанията, твърдейки, че със своите съобщения в Twitter той е подвел акционерите ѝ.

В своя иск SEC твърди, че изпълнителният директор на Tesla е направил „погрешни и подвеждащи“ изявления и не е успял навременно да уведоми регулаторите за съществени събития, свързани с компанията. Искът, подаден от Комисията по ценните книжа и борсите, се случва след решение в последния момент от страна на Мъск и неговите адвокати да се бори с дело, вместо да сключи извънсъдебно споразумение.

Заведеното във федералния съд на Манхатън дело заплашва с тежък удар производителя на електромобили. Неговата марка и Мъск са тясно свързани помежду си, а анализаторите твърдят, че пазарната стойност на компанията (50млрд. долара) се дължи на оценката на Wall Street за визията и уменията на Мъск като иноватор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още