IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария глоби Facebook с 4 млн. долара заради твърдения, че услугите й са безплатни

Това е най-високата глоба в историята на източноевропейската страна за нарушаване на правата на потребителите

23:04 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгарският орган за защита на конкуренцията глоби Facebook с 1,2 млрд. форинта (4 млн. долара), защото твърдяла, че услугите й са безплатни, съобщава Bloomberg. 

Социалната мрежа е генерирала печалба от използването на активността на потребителите в интернет и на техни данни, които са послужили като “заплащане“ за услугите, съобщи базираният в Будапеща орган.

Твърдението, че сайтът е безплатен може да е подвело потребители относно стойността на данните, които дават на технологичната компания, допълни органът.

Глобата е най-високата в историята на източноевропейската страна за нарушаване на правата на потребителите.

Facebook е въвлечена в редица разследвания в Европейския съюз за това дали спазва Общия регламент за защита на личните данни (GDPR).

Унгарският регулаторен орган съобщи, че подвеждащите твърдения са били видими на сайта на Facebook от 2010 г. до 23 октомври 2019 г. Той допълни, че социалната мрежа е променила правилата и условията за ползване тази година под натиска на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още