IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управление на уязвимостите - превенция за защита на корпоративните данни

Най-добрият подход към сигурността е комплексният, казват от "Лирекс"

10:21 | 08.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Лирекс</em></p>

Снимка: Лирекс

Дигиталната трансформация е гореща тема през последните години. Все повече критични бизнес процеси са изнесени онлайн. Иновациите и дигитализацията са от съществено значение за конкурентоспособността на организациите в дигиталната ера, но това неизменно води до по-сложни и по-трудни за подсигуряване ИТ инфраструктури.

В същото време широкото разпространение на дистанционната работа създаде свои собствени предизвикателства – от потенциални уязвимости вследствие на липсата на защитена и наблюдавана централизирана ИТ мрежа, до трудности при прилагане на добрите ИТ практики и поддържане на високи нива на познания в областта на информационната сигурност на всички служители в организацията. Това означава, че много компании оперират с изключително сложни и постоянно развиващи се ИТ среди, до които служителите имат постоянен достъп от всяка точка на света.

Паралелно с развитието на технологиите, киберпрестъпниците също стават все по-изобретателни, а атаките - все по-комплицирани. В един от последните доклади за ИТ сигурност на Sophos  54% от организациите споделят, че атаките сега са прекалено сложни и техните ИТ екипи не успяват да се справят сами с тях. Последният доклад за развитието на кибератаките на Acronis сочи стряскащите 70% ръст на ransomware атаки на годишна база за първата половина на 2021 г. Друго проучване на IBМ пък констатира, че за откриване и справяне с пробив в корпоративните данни на организациите са необходими средно 287 дни.

Всичко това показва, че е все по-важно организациите да постигнат устойчива сигурност и да бъдат поне крачка пред заплахите, като прилагат проактивен подход за подсигуряване на сигурността. Проактивното откриване и укрепване на слабите места в системите или уязвимостите е от ключово значение за справяне с атаките, тъй като е достатъчна дори една  уязвимост, която да бъде експлоатирана незабелязано, за да успее кибератака. За да разберем какво включва управлението на уязвимостите, трябва първо да знаем какво значи уязвимост.

Уязвимости в ИТ са слабости, които оставят корпоративните системи отворени към киберзаплахи. Обикновено те са предизвикани от неправилно разписан код или грешки в конфигурациите на дадена система.

Управлението на уязвимостите включва пълния процес по идентифициране, докладване, оценка/приоритизиране и коригиране на уязвимости в системите. Това е един непрекъснато повтарящ се цикличен процес, който има за цел именно да улови навреме и контролирано да управлява новооткрити уязвимости, за да гарантира една по-сигурна и защитена ИТ среда.

В днешния динамичен свят на развитие на информационните технологии нови уязвимости се откриват не с дни, не с часове, а с минути. Еднократните оценки на уязвимостите, или такива, планирани на по-големи интервали, биха дали възможност на дадена уязвимост да съществува в ИТ средата доста дълго, преди да бъде идентифицирана, което предоставя на потенциални атакуващи достатъчно време, за да я експлоатират и да пробият сигурността. Всяка организация извършва промени и обновления на системите си, с които да подобри ежедневната си работа. Въпреки че това се прави в името на ефективността, такива промени често внасят допълнителни уязвимости в ИТ средата ѝ. Именно проактивното управление на тези уязвимости е в основата на постигането на устойчива сигурност.

В информационната сигурност постигането на защита, която устойчиво подпомага и пази бизнеса на всяка компания, е комплекс от технологии и прилагането на необходимата експертиза за управлението и мониторирането им. Дори въвеждането на най-новите и модерни технологии за информационна сигурност само по себе си не е достатъчно. Те са инструмент, подпомагащ осигуряването на информационна сигурност, но за устойчива киберзащита е необходимо тези технологични решения да бъдат управлявани правилно и непрекъснато мониторирани.

Ние, в Лирекс, вярваме, че най-добрият подход към сигурността е комплексният – този, при който технологии, правила, политики и риск се разглеждат и управляват заедно, независимо дали дадена организация може да се справи сама с тази задача, или се обръща за помощ към нашата експертиза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още