IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на българските технологични компании зависи от стъпка на щатския пазар

Големите американски компании дават шанс на малки, стартъп дружества да им станат доставчици, посочи Богомил Балкански

15:54 | 08.01.19 г.
Успехът на българските технологични компании зависи от стъпка на щатския пазар

Пътят към успеха за българските технологични компании минава през стъпване на американския пазар. Това каза Богомил Балкански, почетен консул на България в Сан Франциско и бивш вицепрезидент в Google, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Като основни предимства на американския пазар за българските компании Балкански посочи единството при езика и регулациите.

„Необходими са клиенти, за да расте една технологична фирма, а българският пазар в такъв момент се оказва малък и недостатъчен за развитието ѝ. Логично, западноевропейските пазари обикновено са първият избор на повечето технологични дружества у нас. Те обаче бързо осъзнават, че от гледна точка на език, култура, бизнес и регулации става въпрос за поне 10-12 различни пазара в Европа. Голяма част от тях са и консервативни и не дават шанс на една малка фирма да им бъде доставчик. По сходен начин стоят нещата и с азиатските пазари“, коментира той.

Като друго предимство на американския пазар Богомил Балкански изтъкна предприемаческия дух.

„В САЩ все още е много жив пионерско-предприемаческият дух. Големите американски компании дават шанс на малки, стартъп дружества да им станат доставчици“, посочи експертът.

Според Балкански първата стъпка за всяка българска компания на американския пазар трябва да бъде навлизането ѝ на него и привличането на интереса на клиентите към нея, а чак след това да последва евентуално търсене на финансиране.

“Американските фондове за рисково инвестиране обикновено не залагат на компании, които не са се доказали на пазара”, поясни той и призова да привличаме в България компании от Силициевата долина."През последните 10-15 години в страната се създаде една успешна технологична база. Въпросът е да градим върху този вече установен успех.“

Вижте целия разговор във видео материала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още