IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В София може да бъде изграден високотехнологичен медицински център

Очаква се изграждането на центъра за лечение на онкозаболявания да струва около 220 млн. евро

17:08 | 27.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентството</em></p>

Снимка: Президентството

Междуинституционална група с представители на президентството, изпълнителната власт и научните среди ще работи за създаването на научен, образователен и медицински център в София с технология от ЦЕРН, в който да се провеждат експерименти от международни учени и лечение на онкологични заболявания за пациенти от Югоизточна Европа. Това беше договорено на среща на „Дондуков“ 2, която се проведе по инициатива на държавния глава Румен Радев.

В срещата участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът за Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и български учени, съобщи пресслужбата на президентството. 

По думите на президента изграждането на подобен център у нас с подкрепата на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), е дългосрочна инвестиция в развитието на човешкия и научен капитал и създава перспектива за развитие на младите учени във физиката, биофизиката и ядрените изследвания чрез трансфер на знания и технологии от реномирани европейски институти и лаборатории.

България е една от водещите държави в науката и образованието на Балканите и този потенциал, подкрепен от нашите съседи от региона, би насърчил сътрудничеството между науката, технологията и промишлеността, беше подчертано от участниците в срещата. Обсъдена беше и идеята за създаването на международен университет към този научен и медицински център.

Известният български учен-физик в ЦЕРН проф. Леандър Литов представи проект за изграждането на подобен център в София, който да предлага лечение на онкологични заболявания чрез т. нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение, което е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия.

Той подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2 хил. души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.

Кметът Йорданка Фандъкова подчерта, че Столична община ще работи активно за  реализацията на този проект.

По време на срещата бяха обсъдени и финансовите измерения на проекта, чиято стойност се очаква да бъде около 200-220 млн. евро и възможността за осигуряване на европейско финансиране, като участниците в срещата подчертаха необходимостта от утвърждаването на инициативата като един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още