IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търсене на решения за справяне с новите „интересни времена“

Samsung предлага цяла екосистема от продукти, които да ни помогнат да постигнем баланс между работата и личния живот

10:44 | 26.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samsung Electronics</em></p>

Снимка: Samsung Electronics

През 2019 г. Венецианското биенале за съвременно изкуство беше с тема „May you live in interesting times”. Ако тогава си мислехме, че нормалният ни живот е достатъчно „интересен“, то просто не знаехме какво ни очаква по-малко от половин година, след като вратите на Giardini и Arsenale се затвориха за посетители. Да, сега се борим с повече предизвикателства, но истината е, че „интересните времена“ вече бяха тук. Ще си позволя да изкарам тези думи от контекста на глобалните предизвикателства като климатичните промени, бежанските вълни, геноцида и купища други проблеми, които творците интерпретираха по свой начин във Венеция.

Вместо това ще се фокусирам върху личните ни такива и съвременния казус с баланса между работата и личния живот. Още през 2019 г. 26% от работата се вършеше извън традиционното работно време, а 40,1% от нашия ден преминаваше в работа с различни комуникационни инструменти. За капак си проверявахме имейла и чат програмите на всеки шест минути, сочи проучване на RescueTime. Днес ситуацията едва ли е по-оптимистична.

Този проблем не е нов, а през годините стана причина технологичната индустрия да започне да му обръща все по-голямо внимание. Компаниите започнаха да разбират, че са ни нужни все по-персонализирани технологични решения, за да не губим време в неща, които са ни излишни. Всичко това ни дава все по-голяма гъвкавост на работното място, но носи и по-добра адаптивност на бизнеса към една среда, която става все по-непредвидима.

Личният подход личи все повече и в решенията на редица компании да оставят служителите си сами да решат от къде точно искат да работят. Много от тях разчитат, че където и да се намираме, свързаността ни ще е гарантирана благодарение и на новото поколение мобилни 5G мрежи.  

Вероятно не е случайно, че големите технологични корпорации обявиха началото на десетилетие, изпълнено с ориентирани към хората иновации, които безпроблемно свързват хардуера и софтуера. Те би трябвало да се използват за създаване на персонализирани преживявания, които правят живота по-удобен, приятен и ефективен.

С тази нова ера технологичните мастодонти се стремят да трансформират начина, по който хората се грижат за себе си и семействата си, как могат да персонализират домовете си според индивидуалните си нужди и как могат да изградят по-безопасни, по-устойчиви интелигентни градове – с помощта на най-новите постижения в интелигентната роботика, изкуствения интелект, 5G и крайните изчисления. В не твърде далечното бъдеще, тези технологии ще се обединят и ще дадат възможност за още по-интензивни и по-индивидуализирани преживявания за потребителите.

Да вземем за пример подхода на корейския технологичен лидер Samsung. В основата на ориентирания към човека подход на компанията е персонализираната грижа. Тя би следвало да насърчава здравето и благосъстоянието на потребителя и да отговаря на индивидуалните нужди. Преди година компанията представи концепцията за роботите като „спътници в живота“ - преди всичко малкият Ballie, който стои на колелца. Той предлага подкрепа при работни ангажименти,  в домакинството и реагира в най-различни ситуации, в които се нуждаем от помощ в ежедневието.

Samsung Samsung

Така изглежда малкият Ballie. Снимка: Samsung Electronics

Благодарение на възможностите за изкуствен интелект на устройството, Ballie може да се използва и като фитнес асистент. Ballie формира мобилен интерфейс, който търси и намира решения за най-различни нужди. А при всичко това спазването на строги стандарти за защита на данните и поверителността е от съществено значение.

Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mitik75
преди 3 години
Kak да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още