IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В условията на пандемия под 30% от българите търсят здравни съвети онлайн

През 2020 г. 20% от гражданите на ЕС са записали час при своите лекари онлайн, показват данни на Евростат

12:24 | 06.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 г. 55% от европейците на възраст между 16 и 74 години са потърсили онлайн информация, свързана с нараняване, заболяване, хранене и за подобряване на здравословното състояние, сочат данни на Евростат.

Статистиката за България обаче показва, че страната ни е на едно от последните места по търсене на здравни съвети онлайн през миналата година, белязана от пандемията от коронавируса.

Според публикуваната информация 29% от българите са потърсили в интернет здравна информация поне веднъж в последните три месеца. С по-нисък дял от нас е единствено Румъния, където подобно търсене са направили едва 28 на сто от гражданите. На опашката е и Полша с под средния за ЕС дял - 43 на сто.

eurostat eurostat

Източник Евростат

Данните показват много широки граници в това проучване. Във Финландия например 77% от гражданите са потърсили здравни съвети онлайн през последните три месеца. Следват Нидерландия (76%), Дания (72%) и Германия (70%).

Като цяло не се наблюдава пик на подобно търсене - спрямо 2019 година повишението средно в страните от ЕС е в рамките на 2 пр.п. Спрямо 2010 година обаче има ръст от 21 пр.п. В последното десетилетие най-съществен ръст на търсенето на здравна информация онлайн отчитат в Чехия (41 пр.п.), Кипър (40 пр.п.) и Испания (34 пр.п.).

През 2020 г. 20% от гражданите на ЕС са назначили час със своите лекари онлайн, а 13% са получили здравни услуги през интернет или мобилно приложение, вместо да отидат лично в здравно заведение или да посетят лекар. През 2020 г. 11% от европейците са имали достъп до своите здравни досиета онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още