IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vaio очаква първата си годишна печалба

Компанията вярва, че ще продължи да печели въпреки тежкото състояние на пазара на персонални компютри

11:24 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Vaio Corp., която беше част от Sony, се опитва да се насочи отвъд корените си на производител на персонални компютри, докато се кани да отчете първата си годишна оперативна печалба от години, обяви нейният главен изпълнителен директор Йошими Ота, цитиран от Wall Street Journal.

Vaio ще търси джойнт венчър партньорство за потенциални нови компании за изграждането на продукти като роботи, свързани устройства и технология за виртуална реалност, или „всякакви компютърни устройства“, заяви Ота.

“Vaio ще се развие в абсолютна технологична компания, фокусирайки се върху производството“, обясни той.

Такава трансформация е ключово значение дори за най-доминиращите производители на компютри, ако искат да генерират устойчив растеж, а успехът може да направи Vaio пример за индустрията, обясни анализаторът на Gartner Канае Майта.

Пазарът на персонални компютри е толкова наситен, че дори топ компаниите от висок клас с огромни икономии от мащаба при производството вече не са сигурни, че ще оцелеят, коментира още анализаторът. Пазарът се сви с 11% през първото тримесечие на тази година, сочи проучване на Gartner. Големите производители на персонални компютри, като Dell и Lenovo Group, например диверсифицират бизнеса си, насочвайки се към различни нови бизнеси - от консултантски услуги до носими устройства.

Vaio се бори със загуби години преди Sony да я продаде през 2014 г. на японската Japan Industrial Partners, която назначи Ота за главен изпълнителен директор преди година.

Ота твърди, че всички линии персонални компютри на компанията са били печеливши в рамките на фискалната година.

Той отказва да разкрие подробни данни, защото не са финални, но твърди, че очаква оперативната и нетната печалба да нараснат през тази фискална година. Vaio Планира да обяви резултатите си за миналата година след август.

Сега Vaio е готова да направи следващата стъпка и не става дума за обвързване с производител на персонални компютри, посочва Ота. По-рано тази година Toshiba се отказа от плана си да слее своето непечелившо подразделение за персонални компютри с Vaio и с компютърното подразделение на Fujitsu. Представители на Toshiba заявиха, че все още искат да сключат тази сделка, но Ота твърди, че компанията му „няма нужда“ от това.

Vaio планира първично публично предлагане през май 2018 г. или възнамерява да намери друг инвеститор, който да замести Japan Industrial Partners. Идеалният спонсор би бил инвеститор извън индустрията с персонални компютри, твърди Ота.  

Очакванията на изпълнителния директор са, че бизнесът на Vaio с компютри ще остане печеливш независимо от пазарните условия.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още