IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и ЕС ще разследват придобиването на Arm от Nvidia

Конкурентите на Nvidia са притеснени от последиците от подобно сливане

17:31 | 04.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания ще започнат задълбочено разследване на конкуренцията във връзка с придобиването на британския дизайнер на чипове Arm за 40 млрд. долара от Nvidia, след като конкуренти призоваха сделката да бъде блокирана, пише Financial Times.

Представители на властите и съветници както в Брюксел, така и в Лондон, твърдят, че засиленият контрол е оправдан, предвид нарастващото значение на дизайна на Arm, който се ползва в почти всички процесори за смартфони и много други устройства, които се нуждаят от чипове с ниска мощност.

„Тази сделка ще бъде подробно разследвана... и контролът може да доведе до забрана“ за сключването ѝ, твърди източник, който е запознат със ситуацията. Други посочват, че споразумението все пак може да бъде прието без специални условия или отстъпки.

Сделката, обявена през септември, е обект на проверка и в Съединените щати, и в Китай. Nvidia и SoftBank, сегашният собственик на Arm, определиха 18-месечен срок за сключване на споразумението и са в очакване на реакциите на регулаторите.

Разследването все още е в предварителен етап. Британската служба по конкуренцията пазарите е поканила пазарните играчи да споделят своите виждания и е готова да започне формалния процес в следващите месеци. В Брюксел предстои оформянето на документите по казуса.

Дизайнът на Arm е широко използван в индустрията за чипове, а сред големите клиенти на компанията се нареждат Apple, Samsung, Qualcomm и Broadcom. Някои компании, които разчитат на технологиите на Arm, се опасяват, че когато фирмата попадне под контрола на техния конкурент Nvidia, те ще са в по-неизгодна позиция.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг отхвърля тези притеснения. В писмо до Financial Times той пише: „Мога недвусмислено да заявя, че Nvidia ще запази отворения лицензионен модел на Arm. Нямаме намерение да „задушаваме“ или „отказваме“ доставки от Arm до който и да е клиент“. 

Въпреки това конкурентите лобират пред антитръстовите регулатори в ЕС и Великобритания за блокирането на сделката, твърдят няколко души, запознати със ситуацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още