IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля дали да наложи дигитален данък на технологичните гиганти

В момента страната цели постигането на търговска сделка със САЩ

17:48 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Великобритания заяви, че ще обмисли позицията за плана си да наложи дигитален данък върху големите технологични компании като Google, Facebook и Amazon, като част от амбицииите си да постигне сделка за свободна търговия със Съединените щати, предава Ройтерс.

Очаква се през април да бъде обявен 2% данък върху средствата, които големите технологични фирми генерират от британските потребители. Вашингтон категорично се противопоставя на този план, посочвайки, че всеки такъв данък ще бъде дискриминиращ и неуместен.

"Забелязваме коментари, свързани с дигиталното облагане и ще обмислим тази част от развитието на нашите политики“, посочва британското правителство в документи, свързани с търговските преговори със Съединените щати.

През януари американският министър на финансите Стивън Манучин заяви, че САЩ ще отговорят на едностранно решение за облагане с данъци на най-големите технологични компании в света.

"Ако хората искат просто да наложат данъци на нашите дигитални компании, ще помислим за произволно налагане на данъци на автомобилни компании“, заяви той.

По това време Великобритания коментира, че не планира да отстъпи.

Лондон заяви, че иска глобално решение на въпроса с данъчното облагане на дигиталните фирми и е ангажирана с международните дискусии за намиране на такова.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) работи по разработването на международна регулация, която да накара дигиталните компании да плащат там, където правят бизнес, а не там, където са регистрирани дъщерните им дружества. Организацията иска да постигне съгласие за техническите детайли по този данък до юли тази година.

Франция обмисля подобен данък, но през януари се съгласи да спре действията си в тази посока, след като Вашингтон заплаши, че ще отговори с данъци върху френските вина.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още