IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания става все по-подозрителна към Huawei

Властите в страната са притеснени от връзките на китайската фирма с американски разработчик на софтуер

12:13 | 06.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Huawei Technologies среща все по-големи предизвикателства във Великобритания, тъй като използва остарял софтуерен компонент, продаван от базирана в САЩ компания. Съединените щати обаче са една от страните, в които властите обвиняват производителя на телекомуникационно оборудване, че продуктите му помагат за улесняването на китайския шпионаж, твърдят източници на Ройтерс.

Британските опасения произтичат отчасти от отношенията на Huawei с американската компания и показват как търговските войни и засилващите се проблеми заради националната сигурност затрудняват технологичните гиганти и правителствата да защитават продуктите и телекомуникационните мрежи.

Доклад от юни месец, дело на надзорен орган към британското правителство, сочи, че е открил „недостатъци“ от техническо естество и такива във веригата на доставките, които показват, че телекомуникационните мрежи на страната са изправени пред нови рискове за сигурността.

Един от тези случаи е свързан с използването на операционната система VxWorks от страна на Huawei. Системата е дело на базираната в Калифорния Wind River Systems, твърдят трима източници, запознати с въпроса. Всички те са пожелали да останат анонимни, защото нямат право да обсъждат публично доклада.

Според източниците версията на VxWorks, която се ползва от Huawei, ще спре да получава ъпдейти за сигурност от Wind River през 2020 г., макар че някои от продуктите ѝ все още ще се ползват по това време. Този ход пък може да направи британските телекомуникационни мрежи уязвими на атаки.

Американските и австралийските депутати заявиха, че продуктите на Huawei могат да бъдат използвани за улесняване на китайските операции, свързани с шпионаж – обвинение, което най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света многократно отрече.

И трите източници твърдят, че няма никакви индикации, че проблемът с VxWorks е умишлен. Също така не се предполага, че самият софтуер представлява риск за сигурността.

Ройтерс не е успяла да установи които продукти на Huawei са включени и какви стъпки е предприела китайската компания, за да адресира проблема.

Говорителка на Wind River Systems заяви, че не може да коментира Huawei, но допълни, че компанията често помага на клиентите си да правят ъпгрейд до по-нови версии на софтуера.

„Wind River предлага опции за миграция на своите клиенти, което трябва да е пределно ясно и разбираемо в индустрията“, коментира тя.

Говорител на Huawei отказва да коментира конкретните проблемни зони, отбелязани в доклада, но твърди, че ще се насочи към подобрения във всяка област, засегната от британските власти.

„Киберсигурността остава основен приоритет за Huawei и ние ще продължим активно да подобряваме нашите инженерни процеси и системи за управление на риска“, коментира още говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още