IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велислава Иванова: Бизнесът заяви своите цели за устойчиво развитие

Фирмите се фокусират върху рисковете и възможностите, които ESG създава за тях, посочи главният директор по устойчиви политики в EY Americas

21:06 | 08.04.22 г.
Велислава Иванова: Бизнесът заяви своите цели за устойчиво развитие

Според нея ESG практиките (правилата за рисковете, свързани с околната среда, социалната дейност и управлението) имат още по-голямо значение на фона на войната в Украйна и други конфликти по света. „Засилващата се световна тенденция е за капитализъм, който отговаря на нуждите на всички заинтересовани страни – клиенти, служители, регулатори – и създава дълготрайна стойност за компаниите, така че те да са в услуга на всички, а не само на акционерите", коментира д-р Иванова.

По думите ѝ в глобален мащаб има тенденция, при която бизнесът се фокусира върху рисковете и възможностите, които ESG създава за тях, а не само като отговор на регулаторите и политическите рамки. „SEC в САЩ преди две седмици обяви първата регулаторна рамка за разкрития и оповестяване за климатичните мерки, които предприемат фирмите“, даде за пример Иванова.

Тя е категорична, че ESG конкуренцията определено остава една от най-силните движещи сили, също както инвеститорския интерес и способността на фирмите да оценяват и управляват риска. „Големите автопроизводители вече имат планове да последват примера на Tesla към електромобилите, за да се възползват от възможностите, които ESG създава – подобни стремежи се наблюдават и в други сектори като услуги, консуматорски продукти“, посочи експертът.

Иванова смята, че когато установени бизнеси преосмислят своите бизнес модели и продукти през призмата на ESG, те могат да обхванат по-голяма част от пазара. „Фирми, които успяват да интегрират ESG в своите основни процеси – управление на риска, снабдителни вериги, производство – определено успяват да са по-конкурентни в световен мащаб", каза Иванова и даде за пример успехите на Unilever в Африка и практиките на BASF.

Тя потвърди, че много от ESG проблемите, свързани с човешки права, замърсяване на околната среда, управление на логистиката по устойчив начин, имат огромно значение за веригите на доставки в света. „Използвайки принципите на ESG можем да създадем по-открити, по-устойчиви вериги, които да доведат до устойчиво развитие по цял свят“, смята д-р Иванова.

Д-р Велислава Иванова има повече от 20 години международен опит в прилагането на стратегии за устойчивост и доказан опит в енергетиката, производството, търговията на дребно, потребителските стоки и фармацевтичните продукти. Тя е отличена на седма позиция в тазгодишната класация Top 100 Women in Sustainability на Sustainability Magazine.

Какво е бъдещето на ESG? По какъв начин социалните конфликти влияят върху околната среда? Ще има ли нови показатели, които ще оценяват социално-отговорния и неутрален бизнес?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още