IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon предлага 3 млрд. долара на Yahoo

Интернет компанията очаква вторичните оферти за своя основен бизнес до понеделник

09:40 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Verizon Communications планира да отправи оферта от 3 млрд. долара за основния бизнес на Yahoo в рамките на втория кръг за подаване на предложения към компанията, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Компанията за частно инвестиране TPG също се очаква да отправи вторична оферта преди изтичането на крайния срок в понеделник, допълва изданието.

През миналия месец Ройтерс писа, че Verizon работи заедно с инвестиционна банка по оферта за основните активни на Yahoo.

Очаква се Yahoo да проведе поне още един кръг за наддаване, а офертите могат да се променят до края.

Yahoo, Verizon и TPG не са открити веднага за коментар извън обичайното работно време в САЩ. 

Сред останалите сериозни кандидати се считат специалистът по онлайн реклама YP Holdings, известна преди като базата данни Yellowpages.com, както и консорциум, в който влизат председателят на Борда на директорите на Berkshire Hathaway Inc. Уорън Бъфет и основателят на Quicken Loans Дан Гилбърт.  Според различни медийни  публикации са подадени оферти на стойност между 4 и 8 млрд. долара.

От началото на годината Yahoo търси купувач за своя основен бизнес - търсачката, електронната поща, спортните и новинарските сайтове. Целта е компанията да се отърве от всички дейности, с изключение на инвестициите в китайския онлайн гигант Alibaba. След това Yahoo ще бъде само една чисто финансова инвестиционна компания, а акционерите ще могат да продадат акциите си в Yahoo (т.е. всъщност дела в Alibaba), без да плащат данъци, което би било нужно при директна продажба на Alibaba и връщане на печалбите в Америка. 

През февруари големият агресивен активистки хедж фонд Starboard Value, който притежава 1,7 на сто от американския онлайн ветеран, започна т. нар. прокси война в опит да смени целия борд, като номинира деветима директори за борда на компанията. През април стратегията му се увенча с успех, като изпълнителният директор на Starboard Value LP Джефри Смит и трима независими, но асоциирани към него директори, бяха приети за част от Борда на Yahoo. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още