IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Божков: Навлизането на нов GSM оператор ще раздвижи пазара

Не е сигурно обаче дали "Булсатком" ще се разрасне като четвърти мобилен оператор или ще опита да се развие в друга насока, заяви председателят на КРС

10:40 | 23.01.13 г.
Веселин Божков: Навлизането на нов GSM оператор ще раздвижи пазара

Навлизането на нов GSM оператор би повлияло положително на пазара на мобилни услуги у нас и би го раздвижило. Като регулаторен орган ние приветстваме развитието на конкуренцията, особено що се отнася до пазара на мобилни услуги, който към момента е сравнително наситен.

Така председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков коментира българския пазар на мобилни услуги пред Investor.bg във връзка с очакваното навлизане на четвърти GSM оператор от догодина в лицето на „Булсатком“.

Припомняме, че преди по-малко от две седмици старозагорският доставчик на цифрова телевизия получи лиценз който му позволява да добави гласови мобилни услуги към продуктовото си портфолио. Въпросният лиценз е технологично независим, което му позволява да развива различни технологии.

В тази връзка Божков коментира, че стъпването на четвърти GSM оператор би спомогнало за конкурентното разрастване на пазара, но на този етап все още не е ясно дали „Булсатком“ настина ще се занимава с гласови мобилни услуги и дали наистина ще се превърне в реален нов мобилен оператор.

„За пазара определено би било добре появата на нов играч, което до някаква степен ще стимулира останалите три участника да предложат нови пакети, нови услуги на различни цени. Всичко това ще бъде само в плюс за потребителя, който би имал и по-голям избор. На този етап обаче не е сигурно дали „Булсатком“ ще използва лиценза си за тази цел. Има вероятност да опита да се развие в друга насока, например интернет услуги“, обясни Божков.

Той уточни, че към момента пазарът на мобилни услуги у нас е изключително наситен. По негови думи „пенетрацията“ в него е между 140-143%, което ще рече, че за да се появи нов играч, който да бъде достатъчно конкурентен на вече присъстващите играчи, трябва да притежава много голям ресурс.

Председателят на КРС не изключи и възможността „Булсатком“ да се „коалира“ с някои от другите играчи на пазара и да вземе ресурс от него, с помощта на който да изгради мрежите си.

„Не знам каква е бизнес стратегията на „Булсатком. Но на този етап ресурсът на комапанията е малък. Разбира се, в динамиката на икономическата среда и в ситуация на свободно икономическо развитие са възможни всякакви преобразувания, сливания, както и партньорства. Тези естествени икономически процеси само биха стимулирали развитието на пазара“, допълни Божков.

Ръководителят на комисията заяви, че има много компании в световен мащаб, които подобно на „Булсатком“, закупуват различни видове спектър, разширяват продуктовите си портфолиа, а след време продават бизнеса си, за да се развият в друга насока. В тази връзка той загатна, че подобна ситуация също е реална и не трябва да се очаква „Булсатком“ категорично да се разрасне като GSM оператор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още