IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Apple Pay предизвика доста опасения

Регулаторите в ЕС търсят информация от други компании за практиките на Apple

19:20 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторният интерес към услугата за мобилни разплащания на Apple е породен от няколко случая, в които са изразени опасения по този повод, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

Коментарите ѝ бяха отправени, след като стана ясно, че тя е поискала информация от компании за онлайн търговия за това дали им е било казано да използват въпросната система за мобилни разплащания вместо конкурентни услуги, сочат документи, разгледани от Ройтерс.

В интервю за информационната агенция, дадено миналата година, Вестагер обясни, че може да разследва Apple Pay, ако получи формални оплаквания.

„Зададохме доста въпроси, защото получихме информация за много притеснения, свързани с Apple Pay по чисто конкурентни причини“, обясни Вестагер по време на брифинг за журналисти на конференцията Web Summit. “Хората виждат, че става все по-трудно да се конкурираш на пазара за лесни разплащания“.

Apple Pay беше пусната през октомври 2014 г. и е достъпна в над 50 държави по целия свят, включително в над 20 от страните членки на ЕС.

Вестагер, която запазва поста си и в новата ЕК, която ще започне работа на 1 декември, си спечели репутацията на строг регулатор, особено когато става дума за технологичните компании. Тя наложи няколко глоби и нареди на част от най-големите играчи в сектора да променят някои от своите бизнес практики.

В следващата комисия тя ще има разширен мандат, който може да ѝ даде свобода да бъде по-проактивна, включително да предлага закони за обуздаване на технологичните гиганти, които нарушават антитръстовите закони на ЕС.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още