IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Необходими са „особено високи“ стандарти за изкуствения интелект

Според заместник-председателя на ЕК технологията за лицето разпознаване може да бъде използвана по начини, които заплашват защитата на личните данни

13:45 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Geert Vander, Bloomberg</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: Geert Vander, Bloomberg

Технологиите, свързани с изкуствения интелект (ИИ) и използвани в публичния сектор, трябва да бъдат регулирани чрез „особено високи стандарти, когато става въпрос за прозрачност и отговорност“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) и отговорник за дигиталните политики Маргрете Вестагер, цитирана от Euractiv.

Датчанката предупреди, че могат да възникнат „сериозни опасения“ около употребата на ИИ технологиите, като например лицевото разпознаване. 

Според Вестагер технологията за лицето разпознаване може да бъде използвана по начини, които заплашват защитата на личните данни.

ЕК възнамерява да реши тези проблеми в предстоящата своя "Бяла книга", която се очаква да бъде публикувана на 19 февруари.

Коментарите на Вестагер бяха предшествани от разкритие на Euractiv, което показа, че изпълнителният орган на Европейския съюз (ЕС) обмисля налагането на мерки за временна забрана на технологиите за лицево разпознаване, използвани както от публични, така и от частни дружества.

В по-широк план ЕК разглежда редица въпроси, свързани с бъдещото въвеждане на ИИ в Европа, като например „качеството и проследяването на данните“, посочва Вестагер.

Това означава, че може да се изисква от компаниите да предлагат повече информация за алгоритмите, с които управляват ИИ технологиите, както и за потоците от данни, които се обработват и разпространяват от устройствата.

В допълнение ЕК иска да види „прозрачност по отношение на възможностите, а също и ограниченията на системите за ИИ“, споделя още Вестагер. Тя добавя, че е необходима допълнителна прозрачност и по отношение на взаимодействието между ИИ устройствата с хората – че човек, управляващ ИИ система, е напълно наясно с технологията.

Технологиите за изкуствен интелект ще бъдат предмет на действащите правила на ЕС, насочени към осигуряване на високи стандарти в областта на защитата на личните данни, неприкосновеността на личния живот, защитата на половете и расите и правилата за отговорност за безопасност на продуктите, подчерта Вестагер.

В същото време от Вашингтон се опитват да лобират спрямо Брюксел за възприемане на един по-мек подход по отношение на бъдещото регулиране на високите технологии.

В началото на месеца от Белия дом представиха набор от регулаторни принципи, насочени към избягване на свръхрегулирането на технологиите за изкуствен интелект в частния сектор.

САЩ заявиха, че регламентът за ИИ не трябва да се прилага, докато не бъдат направени оценка на риска и анализ на ползите, добавяйки, че се надяват европейските им партньори да възприемат подобен подход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още