IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер отхвърли твърденията в антиамерикански пристрастия

Щатски медии обвиниха комисаря, че иска да защити европейските компании от американските им конкуренти

09:53 | 02.10.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">Европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер.</span> <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на антитръстовия орган на Европа Маргрете Вестагер отхвърли в петък обвиненията в антиамерикански пристрастия заради решението си да провери Google за злоупотреба с господстващото положение в интернет търсенето и Apple заради ирландската данъчна сделка, пояснявайки, че подобни твърдения са заблуждаващи, съобщава Ройтерс.

Европейският комисар за борба с монополите Вестагер защити действията си, след като бе разкритикувана от американски медии за поредицата от разследвания, отворени през последната година срещу американски гиганти като Google, Apple, Amazon и Starbucks.

Някои критици обвиниха регулаторите на ЕС, че търсят начини да защитят европейските компании от американските им конкуренти.

Вестагер отхвърли критиките, заявявайки, че националността на компаниите не играе роля в оценката ѝ.

„Някои твърдят, че делата, включващи интернет гиганти като Apple и Google, са доказателство за пристрастност. Е, това е пълна заблуда“, заяви тя в изявление пред Foreign Policy Association в Ню Йорк.

„Да, американските компании са често замесени, когато разследваме дигиталната индустрия. Но ще видите, че много японски компании са пък в антитръстовите ни дела в автомобилния сектор“, допълни тя.

Вестагер заяви, че данните за глоби срещу картели или сливания също не показват географски пристрастия.

Припомняме, че в момента Европейската комисия проучва отговора на Google по антитръстовите обвинения, че компанията се е възползвала от услугата си Google Shopping за сметка на конкурентите си. Тя разследва и популярната операционна система за смартфони Android. 

През август пък Google отхвърли искането на Европейския съюз (ЕС) да промени начина, по който работи търсачката ѝ, което подсказва, че това е най-голямото антитръстово дело на континента от десетилетие

Amazon пък е под прицела на ЕС заради данъчната си сделка с Люксембург, a Starbucks – заради данъчно споразумение с Холандия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 години
за сефте виждам че сме имали комисар лесбийка .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още