IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Разделянето на технологичните гиганти не е необходимо

Това е крайна мярка, но едва ли ще се стигне до нея, твърди еврокомисарят по конкуренцията

18:06 | 02.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Разделянето на големите технологични компании като Google и Facebook няма да бъде необходимо, твърди еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Ройтерс.

На 2 декември тя трябва да обяви предложенията си за нови правила за дигиталния сектор, а след това да ги съгласува със страните членки на Европейския съюз и с Европейския парламент.

В четвъртък миналата седмица Вестагер заяви, че ще предложи нови правомощия на правоприлагащите органи за справяне с предизвикателствата на дигиталните пазари и предотвратяването на нови провали. 

Въпреки това Вестагер коментира пред германския вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung, че не смята, че разделянето на технологичните гиганти ще е необходимо. По думите ѝ Европейският съюз може да използва тази стъпка само в краен случай.

„Никога няма да се стигне до това“, коментира тя в интервю за изданието. „Досега не сме имали случаи, които да доведат до подобен ход“.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон твърди, че предложените правила включват принуждаването на технологичните гиганти да разбият или продадат част от европейските си операции, ако се сметне, че господството им на пазара застрашава интересите на клиентите или на по-малките им конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още