IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вестагер: Разследването на Facebook от ЕК попада в сива зона

То обхваща въпроси от изключването на конкуренцията до опазването на личните данни

14:35 | 14.09.16 г.
<p>
	Маргрете Вестагер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маргрете Вестагер. Снимка: архив Ройтерс

Разследването на Facebook от Европейската комисия (ЕК) попада в сива зона между конкуренцията и личните данни, коментира в интервю за Bloomberg Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията. По думите ѝ разследването се води от германските власти и е свързанo с това дали Facebook не използва доминантната си позиция на пазара, за да намали правата на потребителите по отношение на опазването на личното пространство и личните данни.

Причината за тревогите на EK е свързана с факта, че Facebook направи рязък завой, променяйки политиката за поверителност на данните на чат приложението WhatsApp, което вече ще споделя информация за потребителите си със социалната мрежа.

„Това е сива зона. Германците проверяват и гледат едновременно с очи на германци и на европейци”, коментира още Вестагер. По думите ѝ това, което най-много притеснява ЕК и което е причина за разследванията на редица компании в Европа в момента, е изключването на конкуренцията.

Във връзка с решението на комисията да наложи глоба на Apple за данъчна сделка с Ирландия, Вестагер обясни, че Европа е отворена за конкуренция и бизнес, но не и за избягването на данъци.

„Европа е отворена за конкуренция и искаме тя да е честна. Защото създава чудесни продукти, иновации, достъпни цени и дава страхотни възможности на добрите компании”, допълва още еврокомисарят. Тя подчертава, че европейският пазар се радва на добра развойна дейност и включва много квалифицирани хора. На фона на това ЕК е категорична, че страните от Европейския съюз не могат да дават предимство на избрани компании. Този сценарий „нарушава баланса и създава нечестна конкуренция“. Вместо това държавите имат възможността сами да определят своя корпоративен данък.

В отговор на критиките от страна на САЩ, че ЕК атакува конкретно американски компании, комисарят по конкуренцията обясни, че властите полагат усилия, за да открият всички случаи, в които на определени компании е давано подобно предимство. Такъв случай е имало миналата година в Белгия.

"Вероятно половината от тези, които са се възползвали, са били европейски компании", обясни тя. „Не се влияем от никого, защото имаме отговорност да третираме всички еднакво, без значение от националност, мащаб или собственост. Всички трябва да се конкурират равнопоставено".

Същевременно продължават трите разследвания на Google. По думите на Вестагер ЕК смята, че компанията злоупотребява със своята доминантна позиция, за да се налага, да запази позициите си и да ограничи останалата конкуренция на пазара.

"В Европа ние приветстваме компании, които са успешни, растат и са големи. Работата е там, че ако започнете да злоупотребявате с доминантната си позиция, за да попречите на други да правят същото – да се борят за успех, тогава започваме да се тревожим", обобщава тя.

ЕК и комисиите по транспорт и единен пазар разглеждат и случващото се с Uber. Според Вестагер услугата предлага страхотна иновация и по-добро използване на ресурсите, но има проблеми в сравнение с традиционните транспортни средства. Другият проблем е дали се плащат данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още