IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вижда ли Илон Мъск истинското бъдеще на транспорта?

Американският милиардер обявява конкурс за високоскоростни капсули, които да се движат изключително бързо в тунели с ниско налягане

18:34 | 07.07.15 г. 1
<p>
	Илон Мъск. Снимка: архив Ройтерс</p>

Илон Мъск. Снимка: архив Ройтерс

На въпрос как си представят транспорта на бъдещето, мнозина може би ще очертаят образа на кола, която може би ще бъде задвижвана от слънчева енергия или ще бъде автономна.

За други начинът, по който ще се придвижваме в света, е през стоманени тръби, със скорост от близо 1300 км/ч, пише Ройтерс. Последното е плод на въображението на американския милиардер и предприемач Илон Мъск, който предвиди, че един ден пътниците ще могат да се придвижват от Сан Франциско до Лос Анджелис за по-малко от половин час

Две години след разкриването на плановете си за футуристичната високоскоростна система Hyperloop, Мъск обяви плановете си да изгради тестова писта в южната част на Калифорния и се готви да обяви конкурс за прототипи на превозното средство.

След обявяването на новината няколко компании разкриха плановете си за пилотни проекти в Калифорния, Тексас, и на други места. Но Мъск и неговите компании Space Exploration Technologies, или SpaceX, и Tesla Motors не участват в това.

“Представете си капсула, пълна с хора, която се придвижва в тунела. В тръбата може да се създаде среда с ниско налягане, подобно на самолет, който се намира на голяма надморска височина. Така че когато капсулата пътува вътре в тунела, не се сблъсква с голямо съпротивление и може да се движи наистина бързо с малко енергия”, коментира американският предприемач Дирк Алборн, допълвайки, че превозното средство ще се захранва напълно със слънчева енергия.

Когато Мъск обяви тази идея през 2013 г., мнозина се развълнуваха веднага от нея. По думите му в сравнение с високоскоростните железопътни системи, тази би била по-безопасна, с по-ниски разходи и ще предоставя по-голямо удобство.

SpaceX обяви, че ще изгради изпитателна площадка в близост до Хоторн, Калифорния, и ще обяви конкурс за студенти и независими екипи от инженери, които да проектират превозните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Tzetzo
преди 8 години
Мъск е истински визионер като Стив Джобс и Бил Гейтс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още