IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Virgin Galactic обмисля продажбата на акции за 500 млн. долара

Новината беше обявена ден след полета на Ричард Брансън

18:12 | 12.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Virgin Galactic заяви, че може да продаде акции за до 500 млн. долара. Новината беше обявена ден, след като компанията завърши първия си тестов полет за превоз на пътници до Космоса, в който се включи и основателят на компанията Ричард Брансън, предава Ройтерс.

Цената на акциите на Virgin Galactic нарасна с около 8% преди началото на борсовия ден, но по време на ранната търговия се озова с 10% надолу, след като станаха ясни плановете на компанията за продажба на акции.

Пътуването на Брансън изпревари това на Blue Origin и основателя ѝ Джеф Безос в рамките на т.нар. „космическа надпревара на милиардерите“.

Безос, който е основател на гиганта в онлайн търговията Amazon.com, планира да участва в подобен полет на 20 юли заедно с брат си Марк.

Швейцарската инвестиционна банка UBS оценява, че потенциалната стойност, която може да достигне пазарът на космически туризъм до 2030 г. е 3 млрд. долара.

Основаната през 2004 г. Virgin Galactic се очаква да започне търговски операции през следващата година. За следващите месеци тя е планирала поне още два тестови полета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още