Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Visa плати 1,8 млрд. евро за шведския финтех стартъп Tink

Основаната през 2012 г. шведска компания позволява на банки и други финансови фирми по-лесно да споделят и да имат достъп до потребителски финансови данни

Visa плати 1,8 млрд. евро за шведския финтех стартъп Tink

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Visa обяви, че придобива европейската платформа за отворено банкиране Tink за 1,8 млрд. евро. Новината беше разкрита месец след провала на планираното придобиване на американския конкурент на стартъпа – Plaid, предава Ройтерс.

Основаната през 2012 г. шведска компания Tink позволява на банки и други финансови фирми по-лесно да споделят и да имат достъп до потребителски финансови данни. Тя се ползва от повече от 3400 банки и други институции, както и от над 250 млн. клиенти в Европа.

През януари Visa се отказа от планираната сделка за Plaid за 5,3 млрд. долара след заведено от американските власти дело, целящо блокиране на сделката на антимонополно основание.

Правилата на Европейския съюз (ЕС) за отворено банкиране изискват банките да позволяват достъп до клиентските данни от регистрирани доставчици трети страни, така че да се насърчава конкуренцията.

Още по темата

Въвеждането на тези правила се доказа като добра основа за финтех компании като Tink, която предлага технология, позволяваща на трето страни и банки да достъпват клиентските данни.

Някои финтех експерти твърдят, че придобиването на Tink може да се сблъска с антимонополни притеснения, както се случи с проваленото придобиване на Plaid.

“Европа е много различен пазар за отворено банкиране в сравнение със САЩ“, коментира Саймън Тайлър, който е съосновател на консултантската финтех компания 11:FS. „Но Tink е един от най-големите играчи, а много от притесненията, които доведоха до разследване на сделката между Visa и Plaid, могат да присъстват и тук“.

Споразумението е част от усилията на Visa да диверсифицира източниците си на приходи отвъд разплащанията с кредитни карти, където е един от доминиращите играчи в света. Картовите компании се сблъскват с все по-голям натиск от регулаторите заради таксите, особено в Европа.

Ако бъде завършена, сделката ще бъде пореден успех за шведския финтех сектор, който през последните години създаде няколко големи компании като Klarna.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Приходите на Grab за първото тримесечие нараснаха с 39%