IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa придобива стартъпа Plaid за 5,3 млрд. долара

Очаква се сделката да бъде финализирана до шест месеца

11:05 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Visa обяви, че придобива стартъпа за финансови услуги Plaid за 5,3 млрд. долара, пише TechCrunch.

Plaid разработва програмен интерфейс за приложения (API). Той е близък до това, което Stripe прави за разплащанията, но вместо да помага за тяхното извършване, в случая съдейства на разработчиците да споделят банкова и друга финансова информация значително по-лесно. Това е компания, която би имала смисъл да присъства в портфолиото на Visa.

Стартъпът придоби Quovo преди две години, за да се насочи отвъд банковите услуги към по-широкия пазар на финансови услуги и инвестиции. Идеята беше да предлага по-голяма платформа за доставчиците на финансови услуги.

Прогнозата е сделката с Visa да бъде приключена през следващите три до шест месеца, като се очакват одобренията от регулаторите.

Цената на продажбата на Plaid е триумф за инвеститорите, които вложиха общо 353,3 млн. долара в компанията, сочат данни на Crunchbase. Най-важният сред тези кръгове за финансиране беше този за 250 млн. долара в края на 2019 г. Index и Kleiner поведоха кръга, оценил Plaid на 2,65 млрд. долара.

По това време беше разкрито, че Mastercard и Visa също са се включили в този кръг, въпреки че не са шумили особено около случая. Дали тези инвестиции са били достатъчно големи, за да гарантират на Visa информационни права, не е ясно, но със сигурност двата гиганта са имали повече вътрешни данни за това какво прави Plaid, отколкото във времето преди инвестициите им.

Предвид оценката, можем да кажем, че Plaid се е справяла добре и като самостоятелна частна компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още